Thursday, April 4, 2013

Kalau Sudah Tertulis

April already dan aku semakin kemalasan untuk update blog. Gua busy skarg ni! Busy bangat bak ang..
Well, apabila usia sudah meningkat (aku muda lagi), makin complicated hidup walaupun bendanya siput siput cinonet. Kalau sudah tertulis.. It's about Jodoh. Kalau umur kengkorang di menginjak 20-an, bab kahwin ni dah semacam sebati. 

1. Surprised News
I got a very surprise news from my lil sister, Una.. Really shocked me! Ada orang mahu menyunting bunga di laman rumah daku. Nak sunting sapa lagi kalau bukan aku paling tua dalam adik-beradik besar aku tu.. Terkejut mak yeh! Terberak aku *oohhh Puteri Aqiliah, senonoh sikit sayang*. Pada awalnya, agak serabut aku fikir. Tapi, aku ketepikan dulu berita sensasi itu. Selagi, Si Teruna itu tidak datang ke rumah & bercakap sendiri dengan umi & abah, aku x nak ambil kisah! Bukan ambil mudah tapi tak mahu serabut kepala otak yang dah serabut dengan nota-nota subjects this sem. Maka kehidupan gembira seperti asal:)

“Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku.” (Surah Toha, 39)


2. Janji Setia Hujung Nyawa
Ni lagi parah apabila kegilaan saya, Mohammad Amirul meminta utk berjanji stay dgn dia forever. Kiranya kahwin dgn dia n spend the rest of my life with him. Bukan tidak mahu berjanji, Takut janji makan tuan. I don't want to hurt anybody and put a lot of hopes. Banyak kali juga kekitorg bersembang pasal ni & kadang-kadang boleh bawa gaduh. Mungkin tidak perlu letak janji tetapi yakin dengan pasangan masing-masing dan minta pada-NYA supaya berkekalan sampai bila-bila. gitewwww...

3. Mengharap & Menunggu
After habis paper Acute Care (tgh final exam okay), petang-petang sikit barulah berangkat pulang ke rumahku syurgaku dan ditumpangi sister, Syuhadatul Ashikin ataupun cik papan atau Cik Eton. Okay.. banyak perkara yang kami borak. Antaranya mengharap & menunggu. Mengharap boleh, tetapi jagan terlalu meletakkan harapan yang terlalu tinggi. MAcam saya cakap kat atas, YAKIN! YAKIN! YAKIN!
Menunggu. Tidak salah juga untuk menunggu. Bagus juga kerana kita tidak tahu apa akan jadi.. tapi kalau tunggu tanpa usaha, tak jadi juga kan. Sambil menunggu utk apa jua.. cuba approach sedikit-sedkit. Mungkin nampak macam

'Aku perempuan, malulah. nampak sangat macam terdesak'

NO! Salah tu.. Tidak kira lelaki atau perempuan. Mentaliti begitu perlu dibuang. Keberanian mesti ada utk approach.. at least, bertanya khabar. Paling penting berdoa:)



Tidak perlu khuatir, minta pada Allah SWT, mohon padaNYA.
Kalau dah jodoh, tak ke mana. iye dok? 





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

2 comments:

Syafawani Jamil said...

salam :)
alala..semua org dh ckp pasal kawen..kite still cm bebudak tau tak..haha ^^
papepun, Allah bless u till jannah dear. buat istikharah dan tahajud minta kekuatan jiwa k? :)

Anonymous said...

Buat solat istikharah secara istiqamah. Minta petunjuk dari Allah dalam memilih jodoh yang terbaik dan sepadan dengan kita..
Jangan membuat pilihan terburu-buru mengikut hawa nafsu. Stay chill and cool ;)