Monday, September 24, 2012

You know how to be happy:)

Minggu Pilihan Raya Kampus

area kampus dan fakulti. Dipenuhi dengan muka-muka ku dan calon-calon lain. 
saya bertongkat disebabkan terseliuh dan paling penting, I like the 'PNA' :)

Congratulation to Syu and kak Mayam :) Be a good MPP k..
Really miss my 2 big brothers, Jimy and Naz

Saya tewas namun saya Juara. Saya tidak mengharapkan apa-apa kemenangan untuk pilihan raya kali ini kerana saya hanya mahukan pengalaman dan merasai sendiri pahit manisnya. Sangat bersyukur kerana saya masih berpeluang membina ukhwah dalam SMF. Saya tahu dan sedar bahawa jiwa dan hati saya hanya ada pada SMF. Disebabkan ini, terkilan mahupun kecewa dengan kekalahan tidak tercalit di hati yang kecil ini. Alhamdulillah, abang-abang saya, nazreen, jimy dan angah serta my sister, Syu, menang dan sudahpun dilantik menjadi Majlis Perwakilan Pelajar 2012/2013:) Tidak mengharapkan apa2. Hanya mahukan mereka tetap mereka yang sama dan sayang saya seperti sebelum mereka menjadi MPP. Malah, bertambah sayang. eh? HAHAHAHA! rindunya korangXD <3

"Perjuangan baru sahaja bermula. Jika ingin tersungkur, berpautlah padaNya. Jika ingin berdiri teguh, pintalah padaNya juga. Namun, jika sudah meninggi, kembalilah membumi."

-Puteri Nur Aqiliah (PNA) yang sentiasa meletakkan kalian di ingatan dan hati-

Makan Malam PHYTAS @ Mardi, Serdang


Dengan tema 'Sireh Pulang Ke Ganggang', Alhamdulillah, everything was going very well. The food was really tempting! Steamboat walawei~
Me with simple outfit, orange modern kurung, bawal scarf from Dubai (thanks mak kakak) and red sandal from Summit. Semua kelihatan gojes gitu..Dah macam hari raya pun ada gakXD

Congratulation PHYTAS and seniors degree part 5!

Lawatan Ke Hospital Orang Asli,Gombak


Last program for Badan pertolongan Cemas. Hospital visit at Hospital Orang Asli,Gombak. Kawasannya sederhana, kecik molek jek. Ada satu bangunan ward, satu bangunan pusat transit (utk keluarga org asli yg nak bermalam), satu bangunan pentadbiran kot, taman permainan, satu stor. Hospital ni tepi sungai. Best! Ohsem! Hospital ni untuk semua orang asli kat Malaysia dan diorg dapat rawatan free! No Charge! 100% ditanggung Jabatan Kemajuan Orang Asli. Here, I wanna tell one sad story..

'Ada seorang pak cik, namanya Akam. Sakitnya ialah poliomyelitis. Dilahirkan pada tahun 1978 dan tanpa mak, ayah serta keluarga yang lain. Tiada seorang pun. Beliau dihantar ke Jabatan Kemajuan Orang Asli dengan dimasukkan ke dalam reban ayam. Namun begitu, beliau ditempatkan di Hospital Orang Asli, Gombak, since tahun 1978. Jadi, beliau dah menetap di dalam hospital tu lebih 40 tahun. Tiada seorang pun yang tuntut dan beliau sgt independent. Naik turun wheelchair sendiri, mandi sendiri, makan sendiri. Semua sendiri. Sebak hati melihat beliau melakukan semua kerja sendiri, tanpa bantuan sesiapa. Keletahnya sangat mencuit hati apabila dia tunjukkan barang-barang kepunyaannya dan apabila dia berborak. Walaupun tak faham sepatah haram, namun hati ini seolah-olah memahami apa yang cuba disampainya.'

Ya Allah, sungguh mulia hambamu itu. Sebak hati melihatnya. Menitis air mata kenangkannya. Tempatkanlah dia ditempat orang-orang yang beriman kelak. 

Dalam dunia ini ada 3 jenis manusia, iaitu :

1. org yg blajar dari pngalaman sendiri. 
2. org yg belajar dari pnglaman sendiri dan org lain. 
3. org yg bodoh tidak belajar apa2 dari dri sndiri ataw org lain.

Bersyukurlah dengan apa yang kita nikmati sekarang. Usahlah hina mereka kerana mereka juga manusia biasa. Usahlah hina mereka kerana mereka juga perlukan kasih sayang. Usahlah hina mereka kerana mereka juga berhak merasa kesenangan.


Sekian.

Apabila di bawah, jangan lupa memandang yang DI ATAS. 
Apabila berada di atas, jangan lupa memandang di bawah.
-puteri nur aqiliah-


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

1 comment:

hanabunga said...

It's okay put, tak da rezeki lagi utk MPP tu. Mana tau kot2 nanti dapat dicalonkan time dgree pulak kan? Semuanya ada hikmah dear :)
btw,hana pun tercalon jugak. Tapi awal2 lagi tarik diri hehe