Monday, September 24, 2012

You know how to be happy:)

Minggu Pilihan Raya Kampus

area kampus dan fakulti. Dipenuhi dengan muka-muka ku dan calon-calon lain. 
saya bertongkat disebabkan terseliuh dan paling penting, I like the 'PNA' :)

Congratulation to Syu and kak Mayam :) Be a good MPP k..
Really miss my 2 big brothers, Jimy and Naz

Saya tewas namun saya Juara. Saya tidak mengharapkan apa-apa kemenangan untuk pilihan raya kali ini kerana saya hanya mahukan pengalaman dan merasai sendiri pahit manisnya. Sangat bersyukur kerana saya masih berpeluang membina ukhwah dalam SMF. Saya tahu dan sedar bahawa jiwa dan hati saya hanya ada pada SMF. Disebabkan ini, terkilan mahupun kecewa dengan kekalahan tidak tercalit di hati yang kecil ini. Alhamdulillah, abang-abang saya, nazreen, jimy dan angah serta my sister, Syu, menang dan sudahpun dilantik menjadi Majlis Perwakilan Pelajar 2012/2013:) Tidak mengharapkan apa2. Hanya mahukan mereka tetap mereka yang sama dan sayang saya seperti sebelum mereka menjadi MPP. Malah, bertambah sayang. eh? HAHAHAHA! rindunya korangXD <3

"Perjuangan baru sahaja bermula. Jika ingin tersungkur, berpautlah padaNya. Jika ingin berdiri teguh, pintalah padaNya juga. Namun, jika sudah meninggi, kembalilah membumi."

-Puteri Nur Aqiliah (PNA) yang sentiasa meletakkan kalian di ingatan dan hati-

Makan Malam PHYTAS @ Mardi, Serdang


Dengan tema 'Sireh Pulang Ke Ganggang', Alhamdulillah, everything was going very well. The food was really tempting! Steamboat walawei~
Me with simple outfit, orange modern kurung, bawal scarf from Dubai (thanks mak kakak) and red sandal from Summit. Semua kelihatan gojes gitu..Dah macam hari raya pun ada gakXD

Congratulation PHYTAS and seniors degree part 5!

Lawatan Ke Hospital Orang Asli,Gombak


Last program for Badan pertolongan Cemas. Hospital visit at Hospital Orang Asli,Gombak. Kawasannya sederhana, kecik molek jek. Ada satu bangunan ward, satu bangunan pusat transit (utk keluarga org asli yg nak bermalam), satu bangunan pentadbiran kot, taman permainan, satu stor. Hospital ni tepi sungai. Best! Ohsem! Hospital ni untuk semua orang asli kat Malaysia dan diorg dapat rawatan free! No Charge! 100% ditanggung Jabatan Kemajuan Orang Asli. Here, I wanna tell one sad story..

'Ada seorang pak cik, namanya Akam. Sakitnya ialah poliomyelitis. Dilahirkan pada tahun 1978 dan tanpa mak, ayah serta keluarga yang lain. Tiada seorang pun. Beliau dihantar ke Jabatan Kemajuan Orang Asli dengan dimasukkan ke dalam reban ayam. Namun begitu, beliau ditempatkan di Hospital Orang Asli, Gombak, since tahun 1978. Jadi, beliau dah menetap di dalam hospital tu lebih 40 tahun. Tiada seorang pun yang tuntut dan beliau sgt independent. Naik turun wheelchair sendiri, mandi sendiri, makan sendiri. Semua sendiri. Sebak hati melihat beliau melakukan semua kerja sendiri, tanpa bantuan sesiapa. Keletahnya sangat mencuit hati apabila dia tunjukkan barang-barang kepunyaannya dan apabila dia berborak. Walaupun tak faham sepatah haram, namun hati ini seolah-olah memahami apa yang cuba disampainya.'

Ya Allah, sungguh mulia hambamu itu. Sebak hati melihatnya. Menitis air mata kenangkannya. Tempatkanlah dia ditempat orang-orang yang beriman kelak. 

Dalam dunia ini ada 3 jenis manusia, iaitu :

1. org yg blajar dari pngalaman sendiri. 
2. org yg belajar dari pnglaman sendiri dan org lain. 
3. org yg bodoh tidak belajar apa2 dari dri sndiri ataw org lain.

Bersyukurlah dengan apa yang kita nikmati sekarang. Usahlah hina mereka kerana mereka juga manusia biasa. Usahlah hina mereka kerana mereka juga perlukan kasih sayang. Usahlah hina mereka kerana mereka juga berhak merasa kesenangan.


Sekian.

Apabila di bawah, jangan lupa memandang yang DI ATAS. 
Apabila berada di atas, jangan lupa memandang di bawah.
-puteri nur aqiliah-


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Tuesday, September 18, 2012

Amanah itu


Mungkin, gambar di atas sudah cukupmenerangkan segala isi hati hamba. Ya, saya bertanding untuk pemilihan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) ataupun lebih dikenali sebagai Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Sesi 2012/2013 UiTM Shah Alam dan juga bertanding sebagai seorang calon dari Fakulti Sains Kesihatan:)

Alhamdulillah, penamaan calon sudah pun selesai. Semua calon bersama2 dengan Campaign Manager(CM) dan jentera dah mula memasang poster dan banner. Pilihan Raya Kampus (PRK) semakin terasa bahangnya di semua cawangan UiTM termasuklah kampus induk di Shah Alam dan kampus satelit di UiTM Kampus Puncak Alam dan Puncak Perdana. 

Diri yang kerdil, kecik dan comel ini juga LAYAK BERTANDING. Bukan hendak membangga diri tapi nak promote diri ni. uhuksXD..


LET's BRIDGING THE GAP!
UNDILAH SAYA!

Ingin ku petik kata-kata kak musaadah,
'Setinggi mana kita, sehebat mana kita, kembalilah membumi'


Aku juga manusia biasa, aku juga manusia yang selalu melakukan kesilapan. Aku bukan orang hebat dan aku bukan orang yang berkuasa. Aku adalah aku, seorang hamba Allah yang kerdil. Diri ini masih terasa ilmu didada belum cukup untuk menampung amanah ini. Namun, jiwa yang kental membuatkan aku untuk terus bertanding dan berjuang demi warga Fakulti Sains Kesihatan, anak bangsa, UiTM dan agama. Niatku hanya satu dan biarlah aku sahaja yang ketahui. Mereka yang mungkin faham perjuanganku, akan mengerti niatku.

dan mereka adalah kekuatan diri aku. Mereka adalah kakak, abang dan adik-beradik aku:') 

Calon-calon Fakulti Sains Kesihatan yang bertanding:) 
From left, Syuhadatul Ashikin, Me, Kak Naiem and Kak Maryam

Sibling yang bertanding, Naz, Angah, Jimy, Syu and Me<3
dan kami berjanji utk sama2 naik, utk sama2 berjuang! 
Btw, congrats to Angah (2 from left) kerana sudahpun menang tanpa bertanding

Sewaktu aku mula melangkah ke UiTM, dialah penjaga setia adik-adik. Memahami adik-adiknya dan penghibur hati kami. Kak Aimie, pray for ur lil sister and thanks for everything:)

The most important person dalam perjuangan. Juga adik-beradik. Kakak yang sentiasa memberi semangat dan nasihat serta tunjuk ajar. Kakak yang tidak pernah lokek dengan ilmu. 
Thank you kak myra. Thank you for helping us. Love you a lot my dear sister:')

Aku tidak mengharapkan apa2. Menang atau kalah adat permainan. Perjuangan tetap perjuangan. Mesti dan wajib diteruskan. Namun, satu harapan aku, Ukhwah yang terjalin ini, diharapkan tidak terputus ditengah jalan. Biarlah ia kekal bersama-sama gelaran adik-beradik walaupun dari rahimyang berlainan dan dari sperma yang berlainan. Hati yang satu menjadi ikatan ukhwah ini:)


InsyaAllah.. seorang pemimpim bersedia untuk memimpin dan dipimpin. Apabila dia semakin dikenali dan menjadi semakin hebat, dia kembali membumi, kembali kepada Tuhan Yang Satu. Menjadi seorang pemimpim bukanlah untuk dikenali, malah bukan untuk mencari populariti. Amanah dan tanggungjawab yang dipikul menjadi saksi di akhirat kelak. 


-PUTERI NUR AQILIAH BINTI MOHD TAJUDDIN-







Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Saturday, September 15, 2012

Rainbow In Oasis


Without the rain, There would be no Rainbow
-Gilbert Chesterton-

Alhamdulillah, the MPG was going well. yeah yeah yeah.. just well
even though, there's a lot of problems and 'someone' left the program at last minute, but we still can counter back all those problems.

with the theme, 'Rainbow In Oasis', we succeed make our guests attracted with the decoration.
the wall of fame, the table's decoration, the red carpet and the stage were really nice! 
Good Job Biro Persiapan Tempat dan Makanan!

Everybody wants happiness, no one wants pain. But how can you make a rainbow without a little rain?

Like what I said earlier, we did a very awesome job! eh, perasannya minah ni. Who cares? 
Syukur, Alhamdulillah~ 

Summit Hotel, Subang Jaya. 8th September 2012







with my roommie sebelum bertolak ke Summit Hotel:)


Us before the event started. *mak jemah pun kalah u olllsss*

den x dpt nak ambil gambar time event. al maklumlah.. amanah as a stage manager kena dijalankan:)
maka,selepas event, hambek.. penuh ipod den


I love them and always do. *sibling terulung*

anak-anak physio abah (beside me)

oh well,, hello. ignore me. X dpt makan banyak2:(

Stage Manager, Floor Manager and Event Manager

Just sempat captured this picture after event. The Al-Farabi band really awesome!

hye awak, terima kasih datang tolong kitorg walaupun awk tgh berpraktikal skargXD

they are my heart and my soul:')

with Biro Jemputan dan Pendaftaran yang disayangiXD
thanks a lot korang! you guys really coool~

My another heart and soul<3

Appreciate everybody and you will feel the love:)
-Rainbow In Oasis-



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)