Saturday, July 28, 2012

dulu dan kini

4.40 petang mula menaip
sambil mendengar Red.fm
selepas membaca dan ulangkaji subjek Neurologi

PMR and SPM just around the corner. bukan corner dah.. dah nak hujung pun. Tak main corner2. Maka, sebagai kakak yang prihatin lagi bertanggungjawab (saya mmg suka masuk bakul angkat sendiri. sekian) Wah! bangga cikgu Bahasa Melayu akuXD 

sambung2.. 

Maka, sebagai kakak yang prihatin lagi bertanggungjawab, memberi semangat kepada adik-adik sangat dituntut! ye anak-anak sekalian.. dituntut ye. Nak dijadikan cerita, una call kakaknya. Aku lah kakaknya. siapa lagi kan. Berilah kata-kata semangat sebab dia dah nak trial SPM. TKC-ians ALL THE BEST k)

uissshhh.. marah adik-adik SESERI! maaf! maaf! jangan salahkan ibu mengandung. aku tak mengandung lagi. eh?

sambung2. banyak betul iklannya.

tengah bagi semangat tu tiba-tiba teringat zaman keanak-anakan aku. zaman remaja muda belia. aku muda lagi T.T belum 19 tahun pun lagi. Zaman KEGELAPAN! Zaman di SM Sains Seri Puteri. Zaman pertama kali jejak asrama. 

berada di seseri, memberi seribu satu makna dan kenangan

Rasa rindu tapi tak nak ulang kembali zaman itu. Terseksa waaa cakap. Kuala Lumpur tu dah lah panas. Balik kelas mesti lalu bawah matahari yang perit tu. Hitam kulit I tau. Lepas tu beratur sepanjang mungkin untuk makan tengah hari. Berpeluh-peluh dalam surau masa solat maghrib dan isya'. Kepackkan schedule. haish.. Rasa mcm nak terjun dalam sungai depan sekolah tu-.- Dengan rasa getar nak SPM. Tak payah cakap lah. memang kerja aku study 24 jam tapi masih lagi tidak mendapat keputusan yang cemerlang. Jangan tanya kenapa. Aku memang begitu.

Yang manisnya pun ada.. buli juniors, bergelak tawa sakan dengan kawan-kawan. boleh ambil gambar kawan-kawan tidur dlm kelas. Aku banyak simpanan.. nasib tak upload jek. 

Kini, zaman universiti. Zaman terseksa sebab sekali lagi aku ambil medical field. Kena belajar segala macam neuro, muscles, bones, nerves and all the peliks terms. Tapi apa boleh buat, belajar aje. Lillahitaala.
Nasib baik aku hidup lagi. hewhewhewhewhew~
Dah duduk kat universiti pun, perasaan homesick and nak balik masih membuak-buak. peliklah aku ni-.- macam tak pernah duduk asrama tau.

sakan kawan-kawan study

Panjangnya berceloteh.. aku nak bagi beberapa tips kepada adik-adik untuk rasa have fun duduk asrama dan tips tak nak stress study

Tips HAVE FUN di asrama:
1) Rebel sebanyak mungkin rules sekolah dan asrama. 
Aku ajak adik aku fly. Ambil dia kat sekolah dan kitorg pergi merayap-rayap. Ada berani kan? Aku ajar adik-adik aku bawa handphone pergi asrama. Senang sikit aku nak call ke. ajak gayut2 ke. 

2) Adakan satu sesi sembang-sembang dengan kawan. Korang gelaklah sampai satu sekolah dengar!
Korang buatlah lawak bodoh/looser. Tapi lepas dah penat study or mengantuk time study. Lepas tu gelak ramai-ramai. Warden datang marah or demerit rumah korang, buat bodoh jek. tak effect apa2. percayalah. HAHAHAHAHAXD

3) Pergi jalan-jalan satu sekolah
Apahal lah korang duduk jek dalam dorm/bilik tu. Buek habis boreh jo.. Apa kata, korang keluar jalan-jalan. Aku tau ramai yang tahap pemalas nak bersukan. Pergi berjalan pun jadilah. Pergilah kat tempat2 atau area yang jarang korang pergi. Ambil-ambil gambar. best tau!

membuli adalah wajib!


Tips tak nak STRESS study
1) Lompat dan lompat
Pergi main lompat2 kat sana. lompatlah banyak-banyak. confirm tak stress

2) Gelak tiap-tiap hari
Inilah tabiat aku tiap-tiap hari. Mesti gelak sampai guling-guling. Hilang stress aku study. tak percaya? buatlah! bagus dan boleh diamala ni

3) Menyanyi kuat-kuat dalam toilet dan dorm
Kalau kat asrama puteri, menyanyi dalam toilet or dorm kuat2, mesti ada yang sambung2. lepas tu gelaklah beramai2. beeeest!

4) Main baling-baling sabun dan air
WAJIB diamalkan. Dah habis basuh baju, air sabun tu korang simbah kat kawan. Tak pun, time kawan korang tengah mandi, simbah degan air sabun basuh baju. mesti gelak tergolek2. CONFIRM!

5) Sentiasa berdoa dan solat cukup waktu
gelak-gelak juga babe. Tuhan jangan lupa bro. Pastikan solat cukup waktu, berdoa dan baca Al-Quran:) Ini yang paling mujarab kalau rasa stress. LEpas tu menangis puas2. Pasti relief.. InsyaAllah..

dah belajar, maka tidur.


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Kehidupan Kini

Just have a talked with Azilah Aziz (my rummiee) about life. Life is hard but it's wonderful. Life is pain but it's sweet like sugar. Life is full of tears but it's also full of laughs. Life is full of anger but it's also full of happiness.

We have many pathways to choose, walk, run and stay. but, which one is your choice?
"GOOD ACTIONS ARE A GUARD AGAINST THE BLOWS OF ADVERSITY"

Ladies and gentleman, live each your day for the sake of Allah according to Quran and Sunnah. Yes. That's true. What you live for? Who you live for? Think about these questions. Bukanlah nak berlagak alim ke hape tapi it's true! It's true!! I have many friends and their way to live their life totally different and manyak lagam nyaaaa *banyak ragamnya* Tapi, siapa saya untuk menyalahkan mereka kalau jalan itu yang dipilih? Siapa saya untuk menghukum? Siapa saya untuk mempertikaikannya? Ask yourself back, who are you? Then, you will know the answer.


So, people! Don't judge others life. We're not a perfect hamba Allah. 


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Thursday, July 26, 2012

Shape Run, Putrajaya

Rugi pula tak join shape run:/ A lot of fun you will get by joining Shape Run!
Congratulations to Kak Lina (cousin) and her friend, Kak Lin for successfully finished the run. Both of you very fabulous and awesome! *dah ada anak pun masih gagah perkasa join benda alah ni* TABIK SPRIIINGles!

I'll make sure I join SHAPE RUN next year! and.. three of us will join Salomon X Trail Run on September, 30th and  Park City Run on November. yaaaaay:D

SEEE.. even they look much much younger than their age. 

le starting point

kak lin and kak lina. the very fabulous teachers. eh? 

the runners

we met VANIDA IMRAN!


helloo there:) she is the best cousin I ever have!

mwahahahahahahXD

lucky me can see the beautiful of Putrajaya at night

kak lina

Masjid Sultan Zainal Abidin aka Masjid Besi


Gentle lady and gentleman, my age now is 19 y/o. X sampai pun lagi. and my cousin is 32 y/o. How she can look younger? can be very stylish and up to date yo! confusing.. 

we're both can keep the secret and share some stories
We're really closed and need each other

-le cousin-





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Thursday, July 5, 2012

overnight with the siblings

bila dah jumpa adik-beradik PM MDS JUN2012, memang masanya untuk bersuka ria. Maka, selepas berfestival filem di DATC tempoh hari, geraklah kami semua ke KFC highway di Shah Alam.

Tujuannya, 
-celebrate birthday abang syuk kesayangan
-berkumpul adik-beradik
-bercerita, berseloka, bergelak tawa

habis KFC tu kami buat mcm tempat kami. bayangkanlah kalau dah 7 bijik kereta. 1 biji=5 orang. Total? 35 orang! hambek! hambek!

sakan sangatlah semua orang malam tu. Kekenyangan mcm ular sawa. 
dah penat 'mengacau' orang study kat KFC, around 2 am pergi berhimpun beramai2 di Extreme Park, Shah Alam. Berpicnic dan main macam2 games. paling awesome main truth or dare. ada berani?

see... betapa ramai dan panjangnya. ni belum sampai kesemuanya

the birthday boy? *red shirt*

them

kekasih hati saya. eh? tak.. kekasih hati semua PM:) jgn salah sangka! no no no. x baik tau

dua jejaka hati idaman saya:D <3 ni baru betul saya sayang

and of course.. with the sisters<3<3<3

tak habis lagi... kami ni sempat singgah ke pasar pagi kat stadium shah alam tu. kononya nak breakfast n picnik kat padang. haaaaa ni hasilnya:D



penat berjalan, balik kolej, semua terbongkang. malam tu pergi makan di Secret Recipe with le sisters:D


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)