Thursday, May 10, 2012

Physiotherapy

Assalamualaikum. Salam Sejahtera. Salam Berbahagia---> eh?

PHYSIOTHERAPY? apa tu? apa tu?
sebelum tu, kepada adik-adik yang berjaya mendapat tempat di Diploma Fisioterapi, UiTM Puncak Alam, Tahniah akak ucapkan:)

*Akak, apa tu Fisioterapi?*
Physical therapy (or physiotherapy), often abbreviated PT, is a health care profession primarily concerned with the remediation of impairments and disabilities and the promotion of mobility, functional ability, quality of life and movement potential through examination, evaluation, diagnosis and physical intervention carried out by Physical Therapists
-wikipedia- 

senang cakap.. pulihkan anggota badan manusia supaya dapat bergerak dengan daya dan tenaga sendiri.

*Apa je diorang buat*
Pulihkan anggota badan pesakit yang x boleh geraklah, yang pergerakannya terbatas dan macam2 lagi. Paling best MASSAGE and HYDROTHERAPY. heheheh:D

*Best tak?*
Kalau minat, semua best.. kalau dah tak minat tu, best macam mna pun tetap x best kan. Kalau betul nak masuk dalam bidang ni, niat kena betul. Belajar kena ikhlas. Barulah syioook belajar!

*Contoh subject and susah tak nak belajar??*
Sebagai basic, kena lah belajar Anatomy and Physiology. Ada Physiotherapeutic Skill, Electrotherapy, Kinesiology.. bab susah ke senang tu. Semua benda yang baru dan permulaan itu susah. Tiada benda yang senang dalam dunia ni adik. nak mati pun susah tau:) Yang penting keikhlasan. Barulah senang.. okay?



Bidang physiotherapy sangat luas. Boleh ambil bahagian kanak-kanak, pergi ke arah sukan, orang tua.. dengan skill yang ada juga, boleh buka spa:) tak percaya?? kalau tak buat apa belajar massage kan. hehehe..  Kat bawah ni add sedikit gambaran apa yang kami buat:)



Adik-adik, apa yang penting ialah keikhlasan. Kalau ikhlas, semua jadi mudah dan seronok. InsyaAllah.. Mana-mana yang dapat course ini, istikharah dulu ye. Kalau ini yang menjadi  pilihan, bukakan pintu hati dan jiwa. Ikhlas dan bersedia untuk meneruskan perjuangan. Trust Yourself. Be Yourself. Doa. Usaha:) 

WELCOME TO UiTM PUNCAK ALAM. WELCOME TO PHYSIOTHERAPY:D:D

p/s: kalau nak tahu lebih lanjut, boleh lah contact saya di FB atau Twitter



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

5 comments:

Anonymous said...

nk tahu lebih lnjt tp ape name fb?? baru laa bleh add

Anonymous said...

name fb??

ika sham said...

Saya teringin sangat nak ambik bidang fisioterapi ni. Upu hari tu, sy x dpt twran. Hrap rayuan kali ni, sy dpat.. :) tgk post psal fisioterapi ni, mkin semangat saya.

Anonymous said...

klu nk amek fisiotrapi ni en, amek asasi lgi bgus ke diploma ?

Anonymous said...

mcm mana nak tahu kalau x tau fb n twitter akak