Tuesday, April 24, 2012

Sarawak

Kembara menghayat tanah air
dirasa nikmatnya yang mengalir
-A. Samad Said-

Orang lain pergi bercuti kat seberang laut, negara luar Malaysia. Bagi mereka yang tidak berapa mampu, percutian dalam negara juga cukup membuatkan hati yang lara menjadi gembira. 

Negara sendiri belum habis merantau, belum habis diteroka
Negara sendiri penuh dengan ilmu namun tidak pernah dikutip,
Negara sendiri penuh dengan alam semula jadi, namun tidak pernah dihargai.

Percutian kali ini ke Bumi Kenyalang-->Sarawak

2 families at Sarawak:) In front of Culture Village
with Bidayuh's girls
With Iban's girl
kawan baru! eh?
generasi pertama
unty ina's family

Tak rugi melabur untuk pergi ke Sarawak dan belajar culture di sana. I learned a lot of things. 

Di Sarawak,

Kucing-Pusak
Motor-Motorsikal--->penuh k! kalau kat semenanjung panggil motor jek
Kereta-Motor
Van-Kereta
Kapal Terbang-Belon

Di Sarawak, Saya dapat rasa. eh, makan..

- Kek Lapis Sarawak yang baru sangat siap
- Kuih celorot
- Laksa Sarawak
-Ikan bakar fresh
- Sayur fresh
- Tabaloi yang baru je diproses
dan macam-macam jenis kuih yang susah nak dapat kat semenanjung

Di Sarawak juga.. boleh belajar

- MENARI:D hehehehehehe


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

3 comments:

cik najihah said...

sedap x mknn kat sane?

puteri nur aqiliah said...

ken apandai cari tempat makanlah:) tourist guide tu bw twmpat sedap, so berselera lah mkn. cuma for those ytg mkn pedas, kena bersabarlah sebab org sarawak x mkn pedas:)

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum,
Aqiliah pi Sarawak? T__T tak jumpa pun :(