Tuesday, April 24, 2012

Sarawak

Kembara menghayat tanah air
dirasa nikmatnya yang mengalir
-A. Samad Said-

Orang lain pergi bercuti kat seberang laut, negara luar Malaysia. Bagi mereka yang tidak berapa mampu, percutian dalam negara juga cukup membuatkan hati yang lara menjadi gembira. 

Negara sendiri belum habis merantau, belum habis diteroka
Negara sendiri penuh dengan ilmu namun tidak pernah dikutip,
Negara sendiri penuh dengan alam semula jadi, namun tidak pernah dihargai.

Percutian kali ini ke Bumi Kenyalang-->Sarawak

2 families at Sarawak:) In front of Culture Village
with Bidayuh's girls
With Iban's girl
kawan baru! eh?
generasi pertama
unty ina's family

Tak rugi melabur untuk pergi ke Sarawak dan belajar culture di sana. I learned a lot of things. 

Di Sarawak,

Kucing-Pusak
Motor-Motorsikal--->penuh k! kalau kat semenanjung panggil motor jek
Kereta-Motor
Van-Kereta
Kapal Terbang-Belon

Di Sarawak, Saya dapat rasa. eh, makan..

- Kek Lapis Sarawak yang baru sangat siap
- Kuih celorot
- Laksa Sarawak
-Ikan bakar fresh
- Sayur fresh
- Tabaloi yang baru je diproses
dan macam-macam jenis kuih yang susah nak dapat kat semenanjung

Di Sarawak juga.. boleh belajar

- MENARI:D hehehehehehe


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Thursday, April 19, 2012

Aku terima lamaranmu

Satu hari tu, pada malam yang sejuk tak sejuk. dingin tak dingin. Aku dekat dapur tengah kemaskan dapur. Umi dan abah tengah tengok tv. Adik-adik tengah syok main 'mak-mak'.. tengah leka mengemas, tiba2 phone umi bunyi-bunyi menjerit minta diangkat. 'sapa pulak call malam-malam ni. mengacau jek..'

Umi tutup je phone, umi suruh aku masak air sebab ada orang nak datang. eh? merepek apa nak datang rumah orang malam-malam ni~.~ aku ni cukup pantang orang datang menyemak. kang buat penat aku nak mengemas apa semua~ Redha je lah. dah orang nak datang, tak kan tak bagi datang lak. over nyah~ bukannya rumah aku ni ada harta RM 10juta pun sampai tak bagi orang datang.

Beberapa minit kemudian, ada orang bagi salam dan dijemput masuk. Aku dengan penuh sopan dan santun pun bersalaman dengan tetamu yg hadir. Ada sepasang suami isteri berbaju kurung dan berbaju batik. amboi.. meletops! baju lip lap lip lap unty tu. mak jemah. eh salah.. mak datin mana lak datang rumah aku ni. nampak mcm mesra jek dengan umi and abah. siapakah mereka????

Sedang khusyuk aku buat air. TAK KHUSYUK sebenarnya.. aku pasang telinga gak. nak dengar perbualan mereka. Siap gelak gelak lagi. haish.. tak puas hati betul. Aku ni sagatlah telinga kuali. Kuali pun x de telinga macam aku tau! Tengah hidang air yang separa bujang--->sebab ada makanan sikit jek, tiba-tiba unty tu suruh aku duduk sekali. eh? eh? eh? bingung aku-.-' lepas tu siap berpantun dengan aku. alah unty, cakap straight forward dah lah. tak payah selok belok. pening lah nak faham. kang aku ni bertambah bingung lak. T___T kesian kat aku ni.

"Aqiliah,unty nak aqiliah jdi menantu unty. boleh?"

APA? MENANTU???? BIAR BENAR? AKU TAK KENAL ANAK LELAKI ANDA. ops sorry.. anak lelaki unty and uncle.~.~ janganlah mcm ni.. saya muda lagi! saya nak habiskan belajar saya! My face turned red! TURNED RED! gulp!T.T

"hahahahahahahahahahaha..." --> amboi sempat gelakkan aku kan. ingat drama tv ke?

"nah, ambil ni. tengok dulu. unty tak nak paksa Aqiliah".. unty pun tunjukkan gambar anak lelaki mereka. WAH! WAH! WAH! Indah Khabar dari rupa. LAGI INDAH DARIPADA KHABAR? apa aku merepek ni? okayh.. dah start kemaruk! kemaruk! aaaaaaaaaaaaaaahhhh... tampan sungguh bakal penambat hati beta. eh? nak tak nak? nak tak nak? aku fikir jap. lama juga unty and uncle bagi aku masa utk berfikir.

kaya, tak kacak tapi comel, bakal pewaris syarikat ayahandanya, kereta bosar, rumah pun bosar! tapi dalaman? bak kata pepatah inggeris.. 'Don't Judge Book by It's Cover' nampak kaya.. mcm ok. tapi dia boleh ke jadi imam aku nnti? bimbing aku ke syurga? Ya Allah.. bukakanlah pintu hati ini utk terima dia seadanya. Permudahkanlah aku utk memilih.

Tanpa membuang masa yang begitu lama, kesian lak unty and uncle kan. AKU SETUJU! YAY! Aku dah nak kahwin~ fuuuuuuh. unty and uncle bagi sebentuk cincin emas putih. aaaarrrrgghhh.. idamanku! thanks unty, uncle, umi and abah<3 tak ku sangka. aku hanya gadis comot dan tidaklah begitu cerdik. sanggup dia terima aku? nasib baik kawan umi and abah. kalau org asing.. memang tak lah. REJECT!

tapi.... tiba-tiba...





































GEDEBUK! GEDEBUK! GEDEBUK!

SAYA HANYA BERMIMPI!


Mimpi rupanya~ sengal sungguh. kenapa tak jadi realiti? huhuhuhuhuhuhu:'(
Alahai, Puteri Nur Aqiliah. Berdoalah supaay mendapat jodoh yang terbaik buat dirimu. Berdoalah agar mendapat suami yang dapat menjadi imammu dan dapat membimbingmu ke Jannah:)  amin..

Wahai, rakan-rakan sekalian, cerita di atas hanya mimpi semata-mata. sekadar ingin bercerita:) jangan marah yeeee.. kang kena jual!




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, April 16, 2012

Yaumul Nisaa

Yaumul Nisaa, sebuah program yang menjalinkan ukhwah antara batch Bellatrix dengan junior, batch Elantra. Elantra, the 9th generation of SESERI and now they are in form 5. Rindu tau tak nk jumpa kawan2 batch! rindu mereka sangat2:')

14-15 April memang tak boleh lupa. ohhh yeah! seronok tau tak! dah lama x jumpa SESERI:D

macam-macam aktiviti ada, contohnya, burung hantu, explorace, LDK dan paling penting dapat solat berjemaah, qiamullail berjemaah. Alhamdulillah~
To all Elantra, all the best and naikkan SESERI semula. apa lagi, marilah berjimba. eh? salah pulak. marilah tengok gambar! weehooo~


Jumaat, 13 April 2012



Sabtu, 14 April 2012

aku incharge aerobic. ohh yeah:) lihatlah gambar bwh. Lepas tu dpt main baling2 tepung!


Ahad, 15 April 2012

jom balik! jom balik! jom balik!
adik-adik, selamat menjalani kehidupan yang penuh dengan memori terindah di SESERI. Ciptalah keindahan dan memori yang akan menjadi kenangan paling bermakna:)

 laluan ni dah ada pavement! cantik lak tu. lagi satu pembaharuan. :)

 Spot paling best! boleh tgk bangunan UMNO, Sungai, semak, kereta, dan org tgh ber'o**n*' eh?
dari tingkat 2, Blok B, depan Oncidium 2

sebelum balik. grrrrrrr.. SESERI ROCK!!

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah. Dapat jumpa Bellatrix dan Elantra, Alhamdulillah dapat jumpa adik-adik SERANTA Elantra. Alhamdulillah.. tambah ilmu, tambah kenalan, tambah kegembiraan, kurang kerinduan:)

Bellatrix, TO INFINITY AND BEYOND!!
rindunya pada kalian tidak terungkap. Ciptalah kejayaan masing-masing kerana kita semua percaya, tiada siapa yang akan gagal! Semoga masih ada rezeki utk kita ketemu sekali lagi. insyaAllah. amin..



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Wednesday, April 11, 2012

big sister & budak kecik

 ASSALAMAULAIKUM wahai warga MALAYSIA dan warga apa2 jua:)

masa untuk jalan-jalan. Kalau dah namanya pun cuti semester. for sure and it's time to waste my money! tapi rasanya kali ni TAK PAKAI BANYAK DUIT. Just RM16 for tutti fruity. Duit tol dan minyak supported by Abah. thaaanks abah:)  When budak kecik asked her big sister to 'jalan-jalan cari pasal', she know that her budak kecik is very boring to stay at home on weekend. yeah.. weekdays kerja dan teraaamatlah penat.

THE MOST X BOLEH BLAH PUNYA MOMENT -----> Both of us dah tak ingat jalan kat Putrajaya. weird rite? yeah. I've not been in Putrajaya for a very long time. kalau pergi pun, ke Alamanda shj. takdelah sampai nak menjejalajah satu Putrajaya setiap kali pergi kan.

Tanpa membuang masa, kali ini I and she ---->teeeett.. grammatical error puteri. 'I know lah'

kami ke Tasik Empangan, Taman Ekuestarian, Tutti Fruity Presint Diplomatik dan Taman di Presint Diplomatik

Tasik Empangan
Just walked around and took some pictures. tak ambil gambar tak sah ok! lagipun emmang dah tujuannya nak ber'photoshoot ala2 model terkenal'. eh? ooohh puhleeessseee.. badan pun kayu, ada hati nak jadi photoshoot mcm model-.-' Panas Terik dan We're sweating. namun tetap gigih utk bergambar

there is empangan
aha! new me rite?
kakak yang keding
I like this picture very much!
kami tau kami sangat comel:)


Taman Ekuestarian
Both of us love animals. So, this time we're going to Equestrian Park sebabnya nak tengok kuda:) This park open for public. Kalau nak tengok kuda, mai datang. mai datang. tau tak perasaan EKSAAAITED bila tengok kuda. x percaya?




Tutti Fruitti
Tak de kerja sungguh duk melepak kat tutti frutti and kacau iwan kerja:p We MISS Iwan A LOT! our adik yg x berapa nk adik sgt kan coz He is the tallest among me n nana-.-' bagus. tumbesaran yang cepat:p Pada awalnya, Iwan liked to join us but his boss called him to replaced his friend. nevermind iwan. lain kali k:)
So, menyempat lah juga ank dara dua org ni ambil2 gambar with muka tebal kalahkan penyanyi opera cina. eh?
tralalalalalalalala:D
mereka bersaudara:)
pendeknya saya.
menyempatkan?



Taman-taman di Presint Diplomatik 
Rupa-rupanya ad lagi taman kat putrajaya yang kami berdua x jejak lagi which are Taman Duta and Taman Caserine--> ye kot nama taman ni-.-' x igt pulak. pusing-pusing and we took some pictures and pecah masuk land lot negara Qatar. oh yeaaah!

taman yang baru diketemui
nana said, this is her land lot. lol!
AWAS! ada kuda comel
Kediaman rasmi Republic of Iraq


Here gambar model yang cun lagi comel tak berbayar:p

nasib bukan kereta daku sebabnya kereta daku baru je dibasuh
ketembaman amat terserlah lol and I like the scenery very much much much!
lompat! lompat! lompat!
berlatar belakangkan.. kediaman rasmi negara mna ntah
atas kereta:p

We don't know why we like to go to the park and 'sungai'-->tasik sbnrnya. Tapi tetap have fun. We plan wanna go to museum or zoo:D pelik tak peliklah. kitorg suka tgk scenery rather than pergi shopping mall yg cukup membosankan tu-.-'

We really had fun!! Soon, She will fly to Ishketambola aka Istanbul. Bergembiralah anda di sana sampai september k. love you much much much:D

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)