Saturday, November 5, 2011

result oh result

semua mahasiswa/i Diploma di UiTM kecoh bila 4 November muncul. masing-masing dah kecut perut, mengigau pasal result final sem lepas.

pada pagi yang indah di Nilai, oohhh yea. aku bangun awal hari ni. tiba-tiba jek. adakah disebabkan aku termimpi result? oohh tidak sama sekali. aku dh dapat tau result daku dua hari awal. tolong jangan terkejut beruk. *ada orang yg x tau malu bgtau result aku. rasamacamnaklempanglempangje* (abg thaqif..jgn marah ye)
kesimpulannya, aku x heran pun result keluar on that day.

macam biasa. bangun je, mandi, kemas rumah, sidai baju *dah macam suri rumah pula. boleh kahwin dah ni:p*10 tahun akan datang, anda akan terima kad kahwin saya. harap maklum. 10 TAHUN? 28? dah andartu terlajak-lajak. aisehhh-.-" put oh put..dikau dah lari title sebenar seperti di atas.
pergi breakfast bersama family TERCHENTA. pekena nasi lemak 1 bungkus, roti canai kosong 1 keping dan nescafe tarik. peeerrgh! layan. *tiba-tiba berat naik 10kg* aiyak! x.x.x. tipu je

balik rumah, buka lappy ku sayang, buka email. aku ad sixth sense yg mengatakan student portal mesti x boleh buka punya. so.. tengok-tengok. jeling-jeling.
ALHAMDULILLAH. tiada paper yang kena repeat dengan pointer yang terlalu rendah. dengan pointer macam hidup segan mati tak mahu. dengan pointer yang mcm nak x nak je bagi aku ambil course physiotherapy. berapa? 2.79 je. harap maklum. <------- NAMPAK TAK BETAPA RENDAHNYA POINTER AKU! mana x nya.. paper yg 3 credit hours aku dapat C+ and C. harapan betul lah kan.

kawan-kawan saya cakap
'Congrates put. Tahniah!'
'Next sem strive more harder. don't give up put'
'aku tau kau busy an kau akan membusykan diri kau next sem. tapi apa yang penting, next sem kau kena belajar kuat lagi. I know u can do it. jangan hiraukan apa yg org nak ckp. diri kau..kau tau kekuatannya di mana'
'kita strive sama-sama next sem ye put'

my parents said
'umi dh cakap. jgn aktif sgt. sem 1 ni penting. baru 1st sem dah x dpt 3 pointer. macam mana sem2 akan datang? tengok apeh(my mom's lil brother), tiap2 sem dapat dekan. tiap2 sem dapat pointer tinggi. bukannya nak study betul2 akak ni. next sem x yah aktif sgt'

comment aku dalam hati:
x pe. umi x faham lagi aku macam mana. x pe.. umi x tau aku hidup kat puncak alam tu macam mana. x pe.. umi x faham lagi apa yang aku minat dan apa yang aku nak dalam hidup aku sebenarnya. x pe.. umi will never know me. (sambil menangis2 dalam hati)

my makcik n pakcik said
'apalah kakak ni. baru 1st sem pointer dah rendah. aktif lagi. kurang2kanlah. apeh tu pun pergi juga MASUM. tgk cik *** n apeh.. pointer 1st sem dah tinggi. awal2 ni r nak score'
'kakak..kakak.. ni mesti ad boyfriend ni'
'kalah kau drpd apeh. macam susah sgt jek course kau tu. setakat physiotherapy. apeh punya lagi susah engineering. fizik lak tu'

my comment dalam hati:
huish.. tinggi batang hidung betul depa ni. nasib aku ni muda lagi.. haish. pergi as peserta kan? bukan organizer kan? peserta dan organizer busy dia lain ok! aku kisah ke pointer korg tinggi awal sem? korang dapat ambil apa yang korang nak. x kena paksa utk ambil itu. ambil ini. boyfriend? bukan aku utk bercouple2 ni. and x pernah effect pun kalau aku ad BF. akak kalah? so? PHYSIOTHERAPY memang course PALING SENANG! PALING MUDAH NAK SCORE! meh lah! tukar course. rasa penangan subjects PHYSIOTHERAPY yang susah x hengat dunia. dah belajar macam MEDIC students. MEMANG SENANG COURSE YANG AKU AMBIL NI KAN> PETIK JARI DAH BOLEH DAPAT 4 FLAT!

*maaf. terlebih emo*

coolio. chillax. aku tau BELAJAR SEMUANYA SUSAH.  X DE YANG SENANG. AKU YANG RELAX MACAM X DE APA. DIORANG PULA KECOH2. DUNIA DUNIA. aku mengaku. maybe aku ad main2 time belajar. tak serious. tak focus. dan tak meletakkan sepenuh jiwa kau on physiotherapy. Im trying to put all my heart and soul in physiotherapy. bukan senang. susah. aku seorang yg sgt susah nak focus. That's not mean, aku x serious bila study. room mate aku sndiri cakap aku sgt serious bila belajar. SO? maybe AKU KURANG BELAJAR. AKU MENGAKU! hambek hambek habek. haish. maybe AKU BUSY SGT2 SAMPAI LUPA NAK STUDY.

p/s: lepas sudah.. aku x heran pun tapi x bermakna aku x ambil kisah n x muhasabah diri. Aku tau.. Aku dah usaha. Aku study sampai lewat tgh malam. maybe bukan rezeki aku lagi kot or..rezeki aku bukan di physiotherapy? aku sendiri tak tau. Tapi Alhamdulillah. rasa bersyukur tak terhingga. Tuhan dah tetapkan result kita. I know.. I need to work harder next sem. more serious in study. x boleh buang masa macam tu jek. and..maybe sebagai satu petanda kepada diri aku supaya lebih banyak mendekatkan diri kepada yang MAHA ESA. yeah.. kuasa tuhan. siapa kita nak lawan DIA?


-hidup lebih tenang jika diredhai DIA. hidup lebih bahagia apabila rasa bersyukur hinggap di sanubari kita-





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

8 comments:

khairunnisa ♥ said...

Good luck Aqiliah :) Alhamdulillah takde yang repeat. Do your best for your future. You can do it. InsyaAllah.

D-SIM said...

setiap orang wajar diberikan peluang kedua, make full use next sem and score the test, insyaAllah :D

Marliyana Mk said...

xpe..yg penting lulus kan

:)

semutsengal said...

takpe. Usaha lagi, kurangkan menjiwang yaa.



AHAHHAHA

amirazaidat said...

takde repeat kan???
ok sangatsangat dah tuh,,
chill lahh put

-->baik kau doa aku pon takde yg kena repeat. aku rasa mcm programming aku dah kelaut,,

chill,,chill,,
;)

Sophie Al-Yahya said...

takpe put, baru first sem, anggap put masih baru nak sesuaikan diri k. kadang2 kita kena pekakkan telinga dengan cakap2 orang & kita sendiri kena pujuk diri sendiri and perlahan2 cuba buktikan pada orang lain yang kita mampu, bukannya tak mampu. Memang course put susah, sebab tu kena tahu cara belajar yang betul,next time cuba usha paper sem2 lepas, kenal pasti corak soalan dia camne, study smart tu memang penting dik. Do take my words, belajar memang tak mudah, satu hari nanti rasa indah bila dah lepas semuanya & dapat grad on time. heeee =) =) =)

Hanis MY said...

takpe dear ada masa lagi untuk perbaiki... akak dulu sem 1 pun tak cuns...pastu insaf n waork harder insyaAllah... ganbatte!

salam aidiladha...

PinKy MoMMa said...

come on putri..jangan give up!
insyaAllah pasti lebih cemerlang akan datang ;)

buktikan pada umi kamu ye sayang hehe