Tuesday, November 22, 2011

Physiotherapeutic Skills II

Saya berpakaian ala-ala Men In Black. nak Girl In Black lah. as usual, kalau dah pakai baju serba serbi hitam, ada practical class hari ni. Hari ni juga merupakan kelas pertama Thera dgn Pn Farhana (lect Kine last sem). dengan tajuk LIFTING/TRANSFER. back pain, neck pain, exhausted semua ada. baru angkat org normal yg x sakit ==" macam mana nak angkat org yang stroke ke, patah kaki ke, patang tengkuk ke.. kan diorg berat. 

We had so much fun today-----> seronok2 tapi kena igt serba seribi apa yang belajarO.O 
definition : Lifting a patient from one place to another safely for both parties *yg berbold tu keypoint penting.* 

*x sempat salin nota kat slide sebab khusyuk mndengar. tapi x pe.. boleh download nota kat i-learn:)

one man. yang ni utk angkat patient ke bantal. kalau patient tu melurut ke bawah sampaikan kepala x berada atas bantal/terlalu ke bawah.  *bee sgt berat

cara kedua nak angkat patient ke bantal. gunakan bedsheet. lebih selamat and practical. 

nak suruh patient duduk dekat edge of bed. patient buat sendiri tapi therapist bantu patient.  kaki yg weak letak atas kaki yg kuat. tgn yg kuat menolak badan utk ke posisi duduk


two man lifting. dari bed ke wheelchair. position : long sitting, sorg peluk tubuh patient, lagi sorang pegang kaki

yang ni pula nak suruh patient tolak badan ke belakang dengan sendiri. therapist x perlu dduk ats bed==' make sure patient bend kaki seperti di ats dan tolak kaki ke depan, badan ke belakang

best dapat naik wheechair. lihatlah socks ku yg mengancam tu!

dan ada banyak lagi teknik. agak2 rajin akan ku citer semuanya:) peaaace!


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

6 comments:

Muhammad Afiq Abdul Rashid said...

put ! update lagi pasal ni.haha.sebelum practical test bukak blog kau je.hoho

hanabunga said...

haha apala org atas ni! =.=
besnya tengok korang,budak bisnes tak merasa la mcm gini uhuk2 =.=

A retarded kitty said...

macam kerja pbsm selalu buat je.

p/s:belajar elok-elok ye.

Anonymous said...

mengapa tidak:)

Ihsan Arifin said...

best gile main wheelchair. lagi lagi kalau ade orang tolong tolak laju laju kah kah kah

puteri nur aqiliah said...

afiq : boleh2 no probs!

hana : hehe.. nmpk best tapi susah

anon: ye

ihsan : betul2!