Wednesday, November 16, 2011

kisah keluarga

16 November 2011.Dining.
-saya tengah dengar Hot FM-


가족, pamilya, عائلة, la famille, 系列, Familie, familiae, family, keluarga
(thanks to google translate)

keluarga sangat besar maknanya. we're nobody w/o family. 
Keluarga adalah tulang belakang paling kuat dalam kejayaan seseorang

si isteri,
bila nak menangis mestilah cari suami 
(saya boleh bagi bahu saya untuk awk menangis-romantic gitu)
bila nak duit mestilah cari suami
(suami yg bagi nafkah zahir dan batin.. ngee~)
bila nak dating mestilah ajak si suami
(x kan nak ajk org lain. Haru rumah tangga wei)
bila nak berkasih sayang mestilah cari suami dan anak-anak
(kalau nak lovey dovey ngan org lain, x ke tunggang terbalik anak2 n hubby dikau?)

si suami,
bila penat mestilah cari isteri minx urutkan
(scenes paling romantik kalau suami mengeluarkan ayt bunga2 ala romeo)
bila nak merajuk mestilah merajuk dgn si isteri
(x macholah kalau merajuk dgn ank-ank)
bila nak makan mestilah suruh isteri masak
(walaupun masin yang amat pun tetap ckp sedap. lps tu kau muntah hijau dlm bilik air)
bila nak lovey the dovey mestila dgn isteri
(agak-agak nak lovey dovey dgn perempuan lain, sila bersiap sedia kena kejar satu dunia)

si anak,
bila nak something mestilah minx kat parents
(mana nak cekau duit kalau nak beli galaxy tab and ipad sekali gus. kau MAMPU?)
bila nak makan sedap-sedap minx si ibu terchenta masak
(korang akan cakap, masakan ibu koranglah paling sedap dan mengalahkan JUARA CHEF DUNIA)
bila nak exam atau masuk apa2 pertandingan mesti korang suruh parents korang doakan
(sebab korang tau doa seorang ibu mudah dimakbulkan)
bila nak kahwin, korang mestila minx restu parents and minx bapa korg jadi wali
(x de restu, x bahagia rumah tangga. kau nak? aku x naaaak!)

*thanks to novel yang buat saya jadi sebegini rupa-.-"*


macam-macam kisah dan ceritera. (jiwang siot aku. macam awie dalam sembilu)<-- ap kena mengena!
ada keluarga
Miskin tapi hidup sangat bahagia dan duit yang ada tu cukup sangat nak menampung keluargaKaya tapi x pernh bahagia & duit sentiasa x pernah cukup. asyik nak kejar harta dunia. harta akhirat bila lgi? Miskin tapi anak2 baik mcm malaikat smpai berjaya mmberi bakti kpd keluarga, bangsa, negara & agamaKaya tapi anak2 mcm manusia bertopengkan devil. belia penghancur negara. x reti bersyukur. Miskin tapi ttp mmbyr zakat dan mendrma. Kaya tapi x reti2 nak byr zakat. menderma pun menunjuk2. duit semua buat joli. Miskin tapi ttp buat jahat. mencuri sana sini. Kaya tapi byk berjasa kpd masyarakat, negara, bangsa dan agama tanpa ada rasa bongkak sikit pun

 I have a lot of friends and their family stories totally different. Most of my friends akan share masalah dia n their family dengan saya.(macam kaunselor pun ada<-- boleh tuntut ilmu health psychology dengan en farezadi ni) Saya x kisah untuk menjadi pendengar yang setia. kawan time susah sgt sukar nk cari. So, I be the one yg susah nak cari. Bila kwn dah cerita, jgn cerita kat orang lain. x baik mengaibkan orang. (aiyook! nnti masuk neraka. x tau). Dalam semua cerita yang sy dpt, apa yang saya dpt simpulkan kat sini
most of them, parents busy dan tidak memahami. kurang kasih syg. parents memaksa dlm satu2 perkara
(ada ke parents yg x busy zmn sekarang ni-,-')


actually depends on us juga how we want to assume our parents
kdg2 kita sendiri yg kena start dlu berbaik
meh sy bagi tips sikit, maybe boleh diaplikasikan

-sentiasa doakan ibubapa anda seperti di bawah ini. saya mengajar adik2 saya utk doakan our parents setiap kali lps solat or di mna2 saja kita berada. Alhamdulillah.. all is well

- tengok movie bersama-sama. x payah pergi cinema. download and tgk kat tv. This is what my family always do bila weekend. boleh makan kacang sama2 dan borak2. x pun tgk cerekarama or any drama kat tv

- rajinlah berborak dan bersembang dengan parents korang tapi mesti respect diorang juga. psl kawan2 korang ke. psl study ke. Bila dah besar ni sy buat mcm tu and my parents sgt sporting!

- kenalkan kawan2 korg kat parents and bila nak keluar hang out sgt senang. saya amalkan sejak sy sekolah rendah:) sgt senang nk hang out.. tapi make sure kwn korg tu bukan manusia bertopengkan devil.

-have a good relationship with ur siblings. saya rapat dgn adik2 sy yg dh gedabak besar. even though masing2 berjauhan (saya di puncak alam. una di Seremban and Afiq di KL) kami tetap rapat tapi dgn other 3 lil kiddos tu x sgt sebab diorg kecik lagi. jadi bahan buli kami je r. kesian.. ikut korang mcm mna nak rapat. memang akan ada salah faham or x puas hati tapi cuba cari minat adik2 or kakak or abg korang and get use with their interest. 

- jangan jadi terlalu selfish dan kuat memberontak. terima pandangan parents and adik beradik. jangan cepat melenting atau cepat terasa. Try not to be some kinds of bad attitude. please and please.. korang boleh berubah tapi take time. 

itu je kot yang saya boleh bagi. masing2 dah besar and boleh berfikir dengan matang.kita jadi x matang bila dengan kawan. saya adik bongsu dlm family (kwn) saya! hehehehe


Fri(end)
Bestfri(end)
Girlfri(end)
Boyfri(end)
Fam(ily)

jadilah mcm keluarga the simpsons ni

notes:
lagu Najwa Mahiaddin-Got To Go sangat superb!
semlm kkk angkt sy, nabila bahruddin mainkan gitar lagu happy birthday (padahal b'day aku dh lama berlalu)

=)












Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

3 comments:

najmi^^ said...

Fri(end)
Bestfri(end)
Girlfri(end)
Boyfri(end)
Fam(ily)

SUKE YNG NIEH >.<

Ihsan Arifin said...

tang doakan parents tu jgn tinggai nooohhh :)

A retarded kitty said...

betul-betul. ramai remaja sekarang ni teruk sebab keluarga porak-peranda