Friday, September 23, 2011

Cara-cara nak Lupakan Kekasih Lama

tittle yang agak menarik, CARA-CARA NAK LUPAKAN KEKASIH LAMA tanpa membuang gambar atau segala barang yang pernah diberi olehnya

Ada orang, nak lupakan kekasih lama atau lbih mesra dipanggil EX dgn buang segala barang yang prnh diberi oleh ex ex korang uh. x pun koyak rabakkan gambar-gambar n surat-surat cintan cintun, delete no phone, block as a friend kat FB.
X ke korang rasa bnd tu macam kenangan paling indah kalau dikenang kembali walaupun sakit yang teramat sgt bila clash? X ke korang rasa bnd tu membazir kalau dibuang2? X ke korang rasa yang kenangan dengan EX tu manis bila korang dh ada ANAK CUCU CICIK nanti n boleh tunjukkan kat diorg.

"oohhh.. ni gambar nenek dengan pakwe nenek dlu. clash dgn dia sebab bla bla bla bla. lps tu bru kahwin dgn atuk kamu n bla bla bla bla"

camne caranya?


  • pergi ambil wuduk, solat sunat byk2, minx ampun and BERDOALAH dengan seikhlas hati. Minx korang diteguhkan iman, dipanjanglan umur dan senangkan utk lupa kisah lalu yang sgt sakit tu. 
  • pergi ambil wuduk, AMBIL AL-QURAN & BACA dengan ikhlas. tenangkan jiwa. al-Quran penenang jiwa kita ye. Kalau setiap kali rasa sakit hati tu, bacalah al-Quran.
  • Dengar lagu nasyid byk2, dengar ayat-ayat suci al-Quran
  • Buka laman web iluvislam n bykkn bca artikel mengenai keindahan bercinta secara Islam atau artikel2 yang lain.
  • SET IN MIND yang jodoh korang tak sampai lagi. MUNGKIN ada orang yang lebih baik daripada si DIA. ALLAH MAHA MENGETAHUI LUAR DAN DALAM. 
  • KUMBANG BUKAN SEEKOR, BUNGA BUKAN SEKUNTUM
  • FIKIR SECARA RASIONAL DAN TERBUKA KENAPA EX KORANG TU BUKAN UNTUK KORANG. ada hikmah okayh. 
  • paling penting ialah DOA.minxlah korang dijodohkan dengan lelaki yang lebih baik daripada EX korang tu
itulah antara tips and cara yang agak berguna. bukan setakat dapat tenangkan jiwa. pahala pun dapat kalau buat dengan ikhlas. jodoh pertemuan, perpisahan kan di tangan tuhan. Percayalah, korang akan rasa lebih tengang. kerja-kerja korang pun akan lebih terurus.

sebab apa? saya dah rasa n saya dah amalkan. Alhamdulillah.. semuanya berjalan dengan baik. Saya x nafikan yang mmg susah nak lupakan orang yang kita sayang, susah sangat! SAKIT SANGAT. tapi cuba fikir the good site. Think positive. InsyaAllah, kerja-kerja korang lebih better. korang akan rasa happy walaupun dah terluka. paling penting, walaupun dia EX korang, anggaplah dia tu kawan korang. BUKAN MUSUH. kalau anggap musuh, korang akan rasa lagi sakit. ok? kalau anggap kawan, korang akan jadi kawan. ingat! ALLAH SENTIASA ADA UNTUK BERSAMA KITA! KITA MACAM MNA PULA? kan kan kan.  LA TAHZAN:) 





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

9 comments:

JumiYumi ♥ said...

jumi suka pos ni sngat2 :)

Hanis MY said...

Very very nice...lagi satu masa chenta chentun tu berpada pada jgn bg 100 percent...

e-m-e-r-s-a-y-a-z-r-i-n said...

chill:)

putput said...

jumi : meeeee tooo

kak hanis : betul tuuuuu!

emersyazrin : me CHILL!

hanabunga said...

aah setuju dgn akak di atas.jgn bagi hati sepenuhnya.lelaki ni bukan boleh percaya sgt pun.

Mohamad Arif Affendy said...

alahai, bgusnya entry nieh.LIKELIKE n really LIKE lah. terblock da FB. huuuu :(

hana said...

bercinta ala kadar..
kalau putus xde la merana sngt...
=D

Aidiel F Rosdi said...

aku faham. ni post utk diri kau sendiri. HHAHAHAHAHAHA

Symphonious Mind said...

Thnx