Tuesday, August 30, 2011

selamat hari raya

SELAMAT HARI RAYA

kepada umi and abah. adik-adik tercinta. Kakak angkatku, Nabila Bahruddin. kawan-kawan especially Iman Fakhri, Nur Zulaikha Khaidzir, Nurul Hidayah, Ashraful Nil, Nadia Fatehah, Asma Nur Atirah, Nor Masrina, tiyah, shafiza joe. Kwn-kwn SESERI Kawan-kawan UiTM especially Idris Akmal, Alwani Raihan, Mamad, budak-budak physio, housemates ku; nenas, syilas, hazu,( nnti kita psg lampu lip lap ek), SMF, Crew BPC.

pembaca-pembaca blog saya. followers blog saya. bloggers especially kak tulus sweet, kak hana sakura, hanif, kak liza razak,  hana bungakak nisakak sophie

sorry for all my mistakes:D saya ni baik tapi nakal. haha

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

raya oh raya

dah raya rupa2nya. okayh. this year x r berapa happening sgt. maybe msing2 dh besar pnjg n buat hal sndiri. pergi beraya pun x lagi. tahun ni x ramai yg raya kat muar kot. After arwah atok perempuan n tok su meninggal, mmg sunyi jek kampung muar ni. Beruntunglah sabtu ni ad kenduri kahwin kak huda(cousinku). so, maybe around raya ke-3 semua ada n meriahlah kampung ni dgn suara2 kekecohan makcik2, pakcik2 n cousin2ku.

InsyaAllah, esok baru prgi rumah makcik(nenek sdaraku ye). Kalau aku ada kereta, dah lama aku berjalan beraya ke batu pahat ke, JB ke. prgi beraya rumah kwn2 aku.

untuk cerita cerita raya, nnti sy postkan ye:) tgh x de mood. Maybe PMS kot.haha
btw, I miss a lot Nana, my dearest kakak angkatku. Cuti sem dia x de kat Malaysia, prgi Turkey. her family kat sna. 9 sept her mom fly ke Turkey. So, bila aku boleh jmp, bermnja ngan minah sorg tu? hehe.
otw ke Giant smalam, aku tiba-tiba teringat kat DIA. siapa DIA? haish.. berahsia sungguh aku ni. DIA tu akmal r. sila lihat sini. Untunglah ada org rindu. kan awak? nasiblah dh jdi kawan aku je-.-'



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, August 29, 2011

ooooh balik kampung

Jumaat till sunday balik Bota, Perak
Monday till Saturday balik Muar
Conclusion, raya muar this year but aku dah dapat duit raya from atok, makcik n pakcik ku kat Bota:)
thaaank you very much! btw, thanks to Alang(pakcikku) bcoz treat me a shawl n an inner. save sikit duit

Maybe this year raya agak berlainan. ohh yeah.. lama sgt kat kampung as ada kenduri kahwin cuzinku pada hari sabtu. hempas pulas lah aku nk menolong buat seribu macam kerja. Btw, kak lina has made me a kosaj:) aweeesome!

Preparation for raya?
BAJU RAYA
Baju kurung again:) tapi baju kurung pesak gantung kot.ahahahaha. aku pun x tengok baju aku betul2 lagi. tengok2 gitu sebab nk match ngan tudung. umi yang belikan, so x sempat belek-belek lagi. Jubah Maxi for the next day:) MERAH LAGI TU (tercaps lock)
hari2 lain pakai baju raya yg before ni pun boleh:) bersederhana..

KASUT RAYA
just wearing sneakers for this year. SNEAKERS? hahaha. coolkan! Next day baru pakai heels! bhahaha. terbalik deeeer

Other Preparation
camera ada, laptop ada, phone ada, handbag ada(umi bagi^^), gelang, rantai ada, make up ada kot (eye liner n mascara x de lagi. x sempat nk gie beli.

Alhamdulillah..semua ada. X perlu byk2. Bersyukur dgn apa yg ada. Kalau x nak jadi mcm kat Somalia? huhu x nak.. Manusia ni x reti nak bersyukurkan. So, aku bersyukur sgt dgn nikmat yg ada. bersederhana dah cukup. bukan aku nk pergi beraya tiap2 hari pun. kan kan kan

aku sedih sebab Ramadhan dah nk pergi. Tahun ni rasa mcm Ramadhan is nothing for me. Mana x nya.. sibuk sgt sampai nak gie terawih pun dh liat. SETAN byk sgt ke? entahlaah. NAFSU! grr.. takut sgt x sempat jmp Ramadhan tahun depan. huhuhuhuhu. kenapalah aku ni x reti nak beringat? kenapalah aku ni x reti nk selalu fikirkan hal ukhrawi?


di sini nak ucaplah

SELAMAT HARI RAYA

aku berharap aku jumpa Ramadhan tahun depan
Saya nak minta maaf kepada semua pembaca blogger saya dan followers saya serta rakan-rakan saya
kalau saya da kutuk anda, anda dan anda dalma or luar blog ni
dan ada yang terasa, harap dapat maafkan saya. jangan simpan dalam hati
Saya dah maafkan semua orang yg pernah sakiti saya. saya tau, manusia ni x sempurna dan selalu buat salah n silap. Jadi, bukan hak saya untuk tidak memaafkan orang lain

terima aksih semua:)
p/s: raya jgn nak naikkan berat badan je ye





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, August 28, 2011

Morning in Bota, Perak really awesome:)
today topic is ADA DARA, LU KOLOT?!


let's watch this video!

in my view, budak perempuan yg dikata2kan tu memang S**L. WTFisssssssssh!
Lu cetek ilmu, x payah nak cakap perempuan yg masih ADA DARA, KOLOT!
U F*** girl!

okayh. dh start mencarut ni=="
haishh..x baik2

That girl x patut ckp mcm tu. why???
- menunjukkan yg dia tu dh x da dignity
- menjatuhkan harga diri wanita wanita
senang cakap HILANG MARUAH

sebagai seorang perempuan, maruah sgt penting ye. perempuan yg kena raped pun (perkataan rogol tu mcm ganas sgt je), tau betapa malunya bila hilang maruah tu. SEDARLAH wei! kesian kat husband korg gak. kesian kat FAMILY kau gak. jangan jadi anak derhaka. 

Allah s.w.t. berfirman "Dan Tuhan mengeluarkan kamu dari perut-perut ibu kamu, sedangkan kamu tiada mengetahui apa pun, lalu dijadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati moga-moga kamu berterima kasih" (Surah Al-Nahl:78)

Nabi Muhammad s.a.w  pernah bersabda: "Bukanlah kemuliaan itu dengan memakai pakaian cantik dan bersegak tetapi ia adalah dengan ketenangan (sopan santun) dan merendah diri" (Riwayat Ad-Dailami)

Allah s.w.t. berfirman "Wahai jiwa yang tenang tenteram!kembalilah kepada Tuhanmu dalam keadaan redha dan diredhai, maka masuklah kedalam golongan hamba-hambaKu. Dan masuklah kedalam syurga" (Surah Al-Fajr:27-30)


semoga gadis itu mendapat hidayah Allah SWT dan segera bertaubat
x salah dan tidak perlu nak segan segan, malu malu utk bertaubat 
X PAYAH NAK BERLAGAK SGTLAH KAN SAMPAI NAK CAKAP ADA DARA, KOLOT!

aku tau setiap yang jahat tu, pasti terselit kebaikannya.

Allah s.w.t. berfirman "Kalau tiada kerana kemurahan dan rahmat Allah kepada kamu, nescaya tiada seorang pun diantara kamu yang suci buat selama-lamanya" (Surah An-Nur:21)





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Saturday, August 27, 2011

nanas oh nenas

aku terus gerak Ipoh dari Puncak Alam. tumpang si nenas(farhana ramli), my housemate yg terlebih sewel
hahaha. malam tu barulah my pakcik ambil kat rumah dia. kat rumah nenas ni ad kucing yg sgt GEMOK n CHUBBY n BERAT! x tipu punya berat. angkat adik aku lagi ringan==" Then, ad baby yg sgt comel. oohh yeaah.. mak dia jga ank org, sbb tu ad baby yg sgt COMEL! aku lagi comel


family dia friendly n sgt baik! She has a small HAPPY family. one more thing yg menarik perhatian aku is dia akn bagi kucing kat area rumah dia makan. patutlah kucing2 kat situ gemok gemok belaka. kalau dh diberi mkn nasi n ikan rebus. kalau aku pun boleh gemok k.

petang tu ad majlis khatam al-Quran kat surau rumah dia. So, aku join sekaki. berbuka kat surau. balik tu, sembang dgn adik dia. okaaayh.. KECIKNYA DUNIA APABILA


  • adik dia, Ikram, satu sekolah dengan cousin aku, haziq n diorg saling mengenali (ayt skema jap)
  • parents dia kenal makcik n pakcik aku which is parents haziq
  • dia kenal sgt classmate aku time form 3, amir aizat.
inilah yang dikatakan jodoh (nenas yg ckp k). 

nenas is my housemate n kitorg byk related! hahahaha. 

siput n nenas

there is!

my heart!

hagemaru versi nenas

grrrrr!

aku terlebih ayu

grrrr..dri aku pula

dalam surau. org duk bertadarus. kitorg duk bergmbr

owww..sexy pose

she is very sporting n 'gila-gila'. loves kids n cats. suka bergmbr mcm aku gak==" one more thing.. ad lagi 2 org yg akn completekn kecerian kami

tu diaaa.. mai dah!

love u my sexy girrrls<3



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, August 26, 2011

All went well

Khamis, 25th August 2011

HAPPY BIRTHDAY

Puteri Nuraliah Husna
my dearest adik yg kini semakin tua
dah 16 tahun rupanya


be a good girl yea:) 

Madam Fadia Razali
my Therapeutic lecterur
very sporting lecterur and really caring
sorry madam, ambil gmbr senyap2^^

ANATOMY TEST AND HAFAZAN

Alhamdulillah.. anatomy test went well, hafazan as well
anatomy test,
but I done careless mistakes for diagram valves. 
tertukar biscupid and tricuspid valve
rasa mcm nak ambil blk paper n btulkn jawapan
tapi nak buat mcm mna kan
hafazan,
truly aku x hafal yassin+makna dgn lancar dari ayat 1-20
walaupun yassin selalu baca, still x hafal sebab aku nk hafal ikut tajwid
tapi tadi, nama aku tersenarai utk among the highest mark
terkezut terkinja gak aku tadi. aku x tau kenapa nama aku boleh tersenarai among the highest mark
padahal..tadi x lancar 1 ayat. aku boleh terlupa. blank jap
and aku gagap bila nak bagi maksud ayat
rezeki agaknya.. perhaps
Alhamdulillah:)

Sekretariat Mahasiswa Fakulti

aku dah sayang tahap maxima malatus kat SMF
maybe orang-orang dalamnya kot buat aku bersemangat n happy to be a SMF
petang tadi ambil gambar, buat inventori and kemas sikit2 bilik smf uh


PUTERI NUR AQILIAH
TIMBALAN NAIB PRESIDEN 1
NUR ZIADATUROHMAH
SETIAUSAHA 
SITI MASHASANAH
BENDAHARI
SYAFIQAH LYANA
EXCO KOLEJ DAN NR
NUR SYUHADATUL ASYIKIN
EXCO KERJAYA, ALUMNI DAN ANTARABANGSA

MUHAMMAD SHUKRI
EXCO KEUSAHAWANAN
MUHAMMAD AIZUDDIN
EXCO SUKAN DAN REKREASI

FATAH SHAHARI
EXCO ADUAN
(tpi buat kerja2 publisiti n multimedia)
yang lain x ambil gambar lagi. dah ambil nnti, aku compilekan semua ye:)


IFTAR BERSAMA SESERIAN

time aku tgh beli makanan, tiba-tiba Cha n Ad bgtau aku yg diorg makan ramai2
aku dh terEXCITED mcm beruk kera dapat makanan
so, buka puasa tadi bersama beberapa SESERIAN
(x semua ada)
as Qus dri INTEC dtg Puncak Alam, so, they decided to break the fast together





conclusion, aku penat macam mana pun, busy sgt kalah PERDANA MENTERI pun
aku tetap akan spend my time to have fun with my friends and relax for a while
gelak-gelak, gurau-gurau,cakap-cakap
aku x kan serious all the time. 
belajar-belajar, kerja-kerja, gelak-gelak
and don't mix personal problems with other problems^^













Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Thursday, August 25, 2011

let's release tension!

Jumaat, 19 August 2011,
after test Health Psychology, balik rumah and siap2 utk berbuka kat luar. As usual.. sewa kereta:D
Akmal sudi temankan aku berbuka kat luar. Alwani Raihan too yg sudi join aku n akmal. x lupa juga Mamad (alwani's bf n akmal's room mate) sbb sudi join sekaki walaupun dh balik rumah. time berbuka, Mamad x join. Cari lah tmpt mkn kat area sunway uh. fuuuuuh ramai! Tu lah keluar lambat lagi. kan dh x de tmpt nak makan. sobsobsobsob (x payah nak bersandiwara sgt r kan). Akmal nk bawa aku mkn kat Murni n aku pun x tau ap yg bestnya Murni tu sebab dia terkinja-kinja(penipu) nak bawa aku gie situ. Finally, Mcd jadi our destination for break the fast. GCB LARGEREGULAR jadi pilihan aku n wani. memang sehati n sejiwa sungguh.
pergi solat maghrib n terus gerak ke sunway. pergi sunway bukan buat apa pun. Main bowling and tutti fruiti!
memang best! at least stress aku berkurang and I really enjoy with them:) paling best dapat berbuka n hang out ngan 'kakak' alwani raihan! weeeeeee~ lepas ni kau pindah Putrajaya, lagi senang aku nk ajk hang out kan! photo shot kat putrajaya.

untuk pengetahuan tuan hamba sekalian, Beta lah yang paling pendek KECIK among them. Beta x murka, hanya terasa sgt kecik walaupun beta memerintah negara puterilara!! MAI DAAAH!
ini serious!! aku yg paling pendek n kecik. sedih tau:( tapi x pe! I like to be who i am! I love myself and I happy to be myself. Pendek x pendek. Org kurang ketinggian ni byk kelebihan k:)

idris akmal

akmal n wani

alwani raihan

lihatlah betapa keciknya beta berada disebelah gadis galah panjang

me n wani:D

muka pelik

mamad

mamad dh start buat muka comel uh=="

entah ap yg masam pun aku x tau. kan dh KECIK mata tu

bila org x suka mkn tutti fruiti dipaksa mkn oleh aku n wani

alololo..pasangan bahagia ni.nak share gak:p


LOVE FROM ME:D
sedap k:)




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Wednesday, August 24, 2011

#6 wordless wednesday


XD

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

practical test kinesiology

bila practical test je mesti cuak!
nama pun practical.
for kinesiology, kanak-kanak physio kena palpate muscles and bones
2 muscles and 2 bones

waktu yg dinanti2kn telah pun tiba
masing-masing memegang buku palpation

ni lah bukunya.

masih lagi yang mmbuat persiapan terakhir sebelum di examiner
6 org pertama dipanggil
aissshhh berderau darah eden ni
dahlah eden lomah bab2 muscles n bones
x hafal mna location n mcm mna nak palpate
bayangkanlah..buku yg kat ats tu TEBAL ok!
nak hafal setiap muscles n bones satu badan n mcm mna nak palpate=.="

MY TURN! CUAK x CUAK!!
TERSENTAP TERSENTAK!
aku berpasangan dgn kak nona
kak nona jadi therapist dlu
then, barulah aku

aku dapat
muscles:
gastrocnemius and brachioradialis
bones:
inferior angle of scapula and medial condyle of tibia

gastrocnemius tu betis kita ye:)


brachioradialis uh kat forearm kita yea kawan-kawan


inferior angle of scapula pula kat scapula kita leeer


median condyle of tibia? kat manaaa yek? ni haaa

median condyle ni kalau nk rasa tang mana,senang je. kat lutut hang pa semua tu
yg tajam kat tepi uh.. ce cari..

okayh sayang sayang ku semua, setakat ini sahaja pembelajaran kita. nanti saya ajar lagi mendalam k:) nak tuntut ilmu lagi ni. Doakan saya jadi physiotherapist yg berkebolehan dalam apa jua keadaan
bolehlah saya massage korang semua kan! hehehe




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, August 22, 2011

just looking forward:D

ALHAMDULILLAH! THANKS A LOT to ALLAH SWT!
He makes my day smoothly today:)
Alhamdulillah, bersyukur yang teramat sgt bcoz my group presentation mndpt pujian even though suara x clear.
Madame Ann said, 'Give a big clap to 'em as they give a lot of information'.
LOVE YOU MADAME ANN!! baru sekarang nak sayang sayang ke? kui3!

next, my therapeutic test. I did it well:) Alhamdulillah! I can do the test for the first time. oohh.. im just worry for the essay part. Confusing which muscles are flexion and extension=.=" nvrmind. just looking forward. learn from the mistakes.


I got a message from kak mus (Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Puncak Alam n Puncak Perdana). She told me that she had suggested me, syuhadatul asyikin, syafiqah lyana, aizuddin and syukri for Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK). We're SMF and nak kena jadi JPK pula? What is JPK? JPK ni mewakili pelajar di kolej and berkuasa penuh di kawasan kolej. JPK yang akan menjaga kebajikan pelajar di KOLEJ SAHAJA. lebih kurang SMF. Then, we need to leave SMF? huaaa:(  I don't want to leave SMF!
Why must us from SMF? pelik2.. haish==" ni rezeki or what? entahlaaahh..
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, August 19, 2011

A lots of things to do

Im quite busy
BUSY SANGAT SANGAT sampai kena tidur pukul 4 pagi

Malam Pra Graduan FSK 2011
paperwork x approval lagi. Maybe Prof Wan takut nak approve kot. Yea r.. BUDGET BESAR k. around RM30,000 ++. Thank god he didn't mention and argue other budget except for hotel. He asked us to find other hotel. Aku and SMF yg lain bertungkus lumus utk mencari hotel yg provide ballroom BESAR PUNYA and MENU SET yg MURAH SIKIT. We never care the the prices. We care about quality..grrr
ad ke patut sruh buat kat INTEKMA RESORT!? WHY MUST INTEKMA? WHY MUST UITM? 
semangat Uitm pun x yah r sampai sruh buat kat INTEKMA. berapa ramai je r boleh sumbat kat intekma
TERSENTAP sebentar tadi. lagi tersentap bila Dr. Faridah cadangkan ajak PASCASISWAZAH join our dinner. KENAPA PULA? kan utk PRA GRADUAN. They are POST-GRADUATE! 
ish..asl r aku x bantah tadi=.=" 
Next Monday, jmp DEKAN n minx kelulusan. cepatlah bnd ni selesai!
CONGRATULATION to SYUHADATUL ASYIKIN as a PENGARAH PROGRAM!!

TEST,TEST,TEST!!!!
test byk sgt..berderet! practical test and theory test. This week baru je habis for practical test electro and theory test kinesiology and health psychology.
next week akn ad theory test therapeutic, anatomy test, english test n ap ntah lagi. adoi!
berserah je r as I still didn't study anything for the test

RAYA DAH NAK TIBA
sedih sgt :'( sekejap je RAMADHAN dh nek pergi. Aku x rasa mcm bulan Ramadhan. X dpt rasa nikmat Ramadhan. Kesibukan aku membuatkan aku kurang beribadat. Kesibukan aku, aku x dapat rasa nikmatnya Ramadhan. Berharap sgt aku dapat rasa nikmat Ramadhan utk 10 malam terakhir ni. Dapat rasa Lailatulqadar. huhuhu

cerita pasal raya, of course aku x prepare apa2 for RAYA! x de kesempatan lagi nak pergi barang utk raya. Tahun ni pun umi yg uruskan baju raya aku. haisssh. TERIMA KASIH UMI. 
kesian betul ada anak yg busy macam akak ni. Preparation sendiri utk raya pun x sempat nak buat. 
x payah nak busy sgtlah kan. x pe2. akak balik nnti, akak tolong apa2 yg patut! hehehe

that's all from me:) CHILL!

hanya ini yg mampu menenangkan jiwa aku:)

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Wednesday, August 17, 2011

practical test electro
petang tadi ad practical test electro
overall Alhamdulillah. smoothly je tadi walaupun rushing nak prepare in 5 minutes
mmg cuak sbb aku x byk buat practical tapi aku serahkan semuanya pada Allah SWT
fuuuuuhh.. Bersyukur sangat:)
tadi dpt hot pack. so, tidaklah terlalu susah macam shortwave diathermy and infra red
Abah pun banyak bagi tunjuk ajar. muka abah sangat menenangkan
yg paling best bila course mates aku cakap
'kuat betul iman abah kan. boleh jadi lelaki soleh..hahaha'

sebab apa?
sebabnya, we need to expose our treated part of body. contohnya, kalau soalan nak upper back, kenalah buka baju n berkemban. same goes to shoulder. kalau kena lower back, kenalah naikkan baju n turunkan seluar sikit. kalau dapat knee, kenalah naikkan seluar smpi atas lutut. mmg dh x de perasaan malu time practical test tadi.


Malam Pra Graduan vs Final Exam
Tarikh convo diawalkan n tarikh convo for fsk on 22nd october. That's mean, us need to do the MPG one week before the MPG which is 1 week after FINAL EXAM. okayh. x gila ke namanya tu? x pe puteri. SMF 2011/2012 can do the greatest MPG! serahkan semuanya kpd Allah SWT n ikhlaskn hati. itu sahaja. 

apa2 hal..ikhlaskan hati^^

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, August 15, 2011

balik rumah je berjalan
itulah keje aku kat rumah 
x pernh nak lekat kat rumah

walaupun balik kejap, aku sempat bw nanas(ana) n syilas(syila)
ditemani oleh adik adik kecik ku
first place where is my fav place to lepak and photo shot
PULLMAN PUTRAJAYA

then, ke ALAMANDA PUTRAJAYA
balik dri alamanda, aku bw diorg gie tgk rumah Akmal













gambar x edit lagi. so burok sket
aku busy smpi x sempat nk edit2 gmbr ni

p/s: busy week=.="




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)