Tuesday, April 19, 2011

bukan marah tapi sayang

macam mana nak tahan marah?
macam mana nak hilangkan rasa x bersaba-sabar tu?

ok. senang. bykkan istighfar,
for your information (ayat nak skema jek), sejak dua menjak ni, aku hilang sabar. I cant control my emotions. ni mesti aku dh kurang beribadat. Astaghfirullahalazim..

kenapa aku berkata begitu?

kisah 1:
aku kena relief satu kelas ni(kelas dirahsiakan bagi x nak mengaibkan mereka). x silap aku dh nak hbs waktu. so, tgh kemas2 brg tiba-tiba ada dua orang pelajar bertumbuk. apa lagi. aku melenting n menengking mereka. jahat sungguh aku smpi nk tengking tengking ni. x baiklah puteri. actually, aku dh bersabar sebelum ni. aku ckp diorg buat x tau je. lps tu nak buat ikut kepala otak diorg sndiri! aiyaaa.. mmg x respect cikgu langsung. taulah aku ni muda. ye pun..respectlah! ok. mmg kesian r kan. seklai kena ngn aku, ' baru form * dah nak tunjuk gangster?'. antara word aku.. sumpah rs bersalah lps tu!

kisah 2:
aku relief kelas yg sama pada keesokan harinya. dah nak rehat n tgh cooling down. lps tu bdk yg sama BERTUMBUK! mmg aku dah geram sgt! aku turun, panggil diorg n suruh KETUK KETAMPI kat TENGAH PANAS n depan pelajar lain. aku makin kejam..kesian diorg.. kali ni pun sama. aku dh bersabar sgt dgn diorg n mmg aku x leh tahan sabar bila ad aksi tumbuk menumbuk! mmg aku pantang kalau bnd alah macam ni. silap hari bulan, budak tu boleh kena tumbuk ngn aku~,~...ish3. ganas yek cikgu puteri ni. lps tu Farah Izzaty (student kesayangn ku) cakap. 'garangnya cikgu..takut saya'

kesian mereka yang kena denda. memang rs bersalah tapi itu sebagai hukuman. nak pukul, cubit nnti aku kena saman. boleh guna mulut je r! INILAH BUDAK ZAMAN SEKARANG! x boleh pukul sket. pukul je kena saman! apalah MAK BAPA skarg ni. mcm x reti didik ank2. bukanlah nak cakap umi n abah didik aku n adik-adik aku sempurna. nobody is perfect. but but but umi n abah akan pukul kalau kitorg buat salah. so, kitprg beringat n x buat lagi. bukanlah pukul smpi mendera..

kepada ibu bapa di luar sana,
berikanlah guru-guru ank-ank anda kebenran utk merotan atau memukul ank anda agar menjadi pengajaran buat mereka tetapi tidak smpi patah riuk. setakat lebam, itu biasa. kalau ank anda semua x tahan ada lebam, thts mean..ank anda sgt LEMBIK. ooooppsss..buklan nak kata sy tahan tapi ini realiti. ank zaman sekarang semakin KURANG AJAR. mak bapa senang lenang, cikgu-cikgu kat sekolah PENING KEPALA nak handle students yg x reti2 bahasa ni.

p/s: ni ikut pengalaman aku as a student n as a teacher:)
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

3 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

baik cikgu..nnt sy babap abg long hihi..
cool cikgu cool..takut laaaa larikkkk ;p

Anis S said...

Okay, puteri sangat garang di sini. Tapi bagus jugak macam tu. Bagi pengajaran sikit kat budak-budak tu.

puterinuraqiliah said...

pinky momma: hehehe..jgn smpi patah riuk lak! kesian abg long.. hehe..

anis s: hahaha..garangkan. tapi still control errrkk..