Saturday, March 5, 2011

lunch!

umi n abah x do kat rumah. alamtnya aku kena msk lunch hri ni.
dgn nak siapkn cookies yg diorder (kena hntr tengah hari=,=)
x pe.. masak simple2 sudah! pkul 7 lebih pagi, aku terus buat potong kismis jadi lbih kecik for butter raisin cookis.. 
psssttt..I x mandi lagi time ni~,~
dalam pkul 8 siapkan breakfast for my adik-adik n pkul 8 lebih bru strt uli doh.
lama gak aku duk mengulli.. knapa r lain mcm. jap2.. aku terlupa nak letak lagi satu bungkus butter! 
sambil2 siapkan cookies, aku msk for lunch. simple jeee

Ayam Black Pepper
Sayur Campur Goreng

2 menu dh memadai sbb nk bgi bdk2 mkn jee

Ayam Black Pepper

bahan2:
bawang merah, halia
potong mcm ni yea..

 ayam diperap bersama kicap n serbuk lada hitam (bukan sos k)

-air(agak-agak r yea) ad r dlm 5 gelas
-bunga lawang n kayu manis (kalau dh melayu tu.. x sah kalau x de dua bnd ni)
-kentang (dipotong dadu). jangan besar sgt n jgn kecik sgt

cara-cara:
1. mcm biasa, tumiskan bawang n halia, bunga lawang n kayu manis.
2. agak2 dh wangi tumisan tu, msukkn ayam yg diperap. masukkn semua yea. jgn msukkn aym je
3. masukkn kentang, air, garam sedikit kicap. kalau nk msukkn black pepper lagi pun boleh
4. tutup kuali anda guna ap2 penutup yg dapat tutup keseluhuran masakan tu
5. biarkan sampai aym n ketang lembut dan kering sket. nak buat basah2 letak air lagi:)
6. boleh r hidang!

ayam sebelum ditutup
dah siap hidang (mls nak rotate)

Sayur Campur Goreng

bahan2:
sayur spt gambar di bawah. yg aku tau ad celery, tomato. yg lagi satu tu aku x tau nma r. x silap kobis yg panjang2 tu

-bawang merah
-sos tiram

cara-cara:
tumis bawang
masukkn sayur yg dh dipotong 
msukkn sos tiram n garam
kacau2 n siap!

senangkan? hehe..org yg x reti msk pun boleh try menu ni

ni r hasilnya^^

ok.. x tau r ap rsnya sbb x rasa pun. adik2 cakap sedap.. diorg siap tambah byk kali termasuk tukang masak^^ hehee.. ok. sapa2 nak try masak menu ni. boleh r try!


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

3 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

kakak yg rajin nih..
meleleh tgk sayur..dh lama x masak sayur sbb umah nih x de yg minat sayur huhu..
ok dh leh kawin pas ni huahuahua

oop nnt dlu, smbung study dlu ye pastu baru kawin..mana tau leh kenal ngn seseorg dmenara gading (ala2 i lar tu)..eppy weekend puteri!

puterinuraqiliah said...

alololo.. akk msk r utk akk je.. hehehe
khwin? lmbt lagi r.. tggu 10 tahun akn dtg ke..hehehe

mmg nak cri time msuk u^^ kui3!

khairunnisa ♥ said...

nyum nyum :)