Wednesday, February 23, 2011

awet muda

kepada sesiapa yang nak muda, kat sini ad tips nak bgi. dri pinky momma a.k.a kak nadia
sila lawat blog ini dan ini. actually, both blog dri org yg sama. hehehe. sila2 lah terjah n selamat beramal. me too..nak amalkan!

next,
ni dapat dri sumber yg boleh dipercayai.

1. TELUR
ambil putih telur sahaja k. kuning tu buat r goreng ke, ap ke. putih telur ni byk khasiat walapun bau busuk. putih telur tu sapu pada pipi muka n urut in round circulation k. tolak ke atas. khasiatnya utk menegangkan kulit muka. biar smpi kering n basuh.

2. SERBUK TEH
serbuk teh yg dh diguna tu jgn buang. simpan. serbuk teh sapu pada seluruh muka n bdn. boleh buat pada muka before tidur n biarkan semalam. x pun before mandi lulur satu badan n biarkan smpi kering. boleh hilgkn parut!

3. TIMUN
Potong timun kecil-kecil. hancurkan timun guna sudu or blend kan je. before blend, make sure blender tu x de bau cili n bersih kan betul2. jgn letak air masa blend. nak letak pun letak 2 sudu besar je. lps tu sapu pada muka. buat mcm mask. boleh pki satu mlm time tidur or biarkan smpi kering.

4. DAUN LIDAH BUAYA
pilih daun lidah buaya yang muda dan kerat jadi beberapa bhgian. kupas kulit daun lida buaya smpi tinggal daging je (eerrkk..ni ambil kat website k). ambil lendir daun lidah buaya n sapu pada bhgian muka yg jerawat.

nie je dulu tips yg boleh bagi. kalau ad lagi... insyaAllah akan saya konsikan dengan semua. tapi! igt, before buat, berzikir n bca bismillah. sambil buat tu berselawat r yea. selamat mencuba n selamat beramal^^
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

8 comments:

Dda Ly said...

wah, thanks for sharing...:)

jemput ke rumah..
http://laydie-dda.blogspot.com
keep in touch yeee..♥♥♥

Hanis MY said...

akak pun baru tahu pasal ni..thanks for sharing dear...

p/s:eh samala...akak pun takleh kuwa rumah gak dulu2 kena pantau abis2 lah tapi untuk kebaikan kita gak kan...

puterinuraqiliah said...

Dda Ly: thnx yea! no problemo!
kak hanis: welcome kak^^. hehe..mmg ssh nak kuar rumh:(

tomato said...

bagus2 tips ! sukak ! tpi tak rajin nak amalkan..hehe

lagi satu , tiap kali basuh muka better selawat..insyaallah sejuk mata memanndang.. :)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hamboiiii...kalah akak dik non huhu..
mcm x caya je itu kamu huhu ;p
rajinnye adikku tiba2 kan..
hahahaha
go sayang go!

puterinuraqiliah said...

tomato: betul2! hehehe

pinky momma: hehehe..kalah ke? agak r.kalau rajin, rajin sgt. malas, mls sgt.

khairunnisa ♥ said...

pernah try 1, 3 dan 4.. tapi kejap je ^_^ hee thanks dear for sharing ;)

puterinuraqiliah said...

kak nisa: menjadi x? hahaha.. sy pun ad time sy x buat:P welcome sis!