Wednesday, January 26, 2011

penat itu tired

aku mula nak merepek merapu dekat blog usang kesayangan aku nia. ooohh.. sesungguhnya, dia sangat setia mendengar segala cerita cipan aku. kan blog! 


nampak title kat atas tu? saya PENAT. kalau sesiapa yang sangka jaga budak BEST n SENANG, aku sarankan korang jaga 5 babies, 10 budak kecik dalam masa seminggu. Hari ni dah masuk 3 minggu lebih aku jaga budak kat taska. PENAT tak payah cakap macam mana. aku masuk pkul 7 pagi n balik 7.30 malam. kalah umi n abah kot! =,=


aku tak tau kenapa aku penat sangat hari ni. serious wei! penat sangat-sangat tapi aku still ad ENERGY nak berblogging. time jaga budak tadi, aku rasa macam hilang semua energy. sampaikan aku nak tidurkan baby, aku pun turut tertidur. before nie x pernah. hari nie je. aku rasa lemah sangat-sangat. tapi aku tetap kena kuat kan. nak jaga budak punya psl. dah lah dioang aktif x igt dunia! nak bagi diorg mkn pun kena main kejar-kejar tau. dah lah tadi ad budak nie 'terkincit' n 'terkencing'. jenuh nak mengelap, mengemop. hari ni juga a ku x tau kenapa semua baby ni MERAGAM aka menangis je. semua nak rasa KEBEBASAN hidup. mana x nya, kalau dduk terperap dalam baby room tu. aku bawa semua keluar n main kat luar beramai-ramai. senyap pula. haish! aku lah jenuh nak jaga. 


hari ni juga, baby n budak2 yg pki diapers kerap buang air besar atau bhs kasarnya BERAK. duuuuh=,=
perkara paling aku anti tapi kena buat juga!  


ustazah aku kata, aku KENTAL sbb boleh tahan ngan bau BERAK budak-budak tu semua n boleh sabar ngan diorg + basuh segala najis diorang. nak kerja kat taska mmg memerlukan kesabaran, ketabahan, kekuatan iman yang sangat kuat dan kukuh. anak orang babe! bukan simply ct je nak jaga. nak kena tau sakit diorg, makan, minum, pakai, n all about 'em. lagi memeningkan kepala bila parents diorang complain mcm2 padahal diorg yg x jga ank betul-betul. ank diorg yg sensitip lebih. ssh betul bila parents sangat CEREWET. 


ok. saya dah PENAT
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

2 comments:

Anis S. said...

Whoaaa. Ramainya budak-budak yang kena jaga. Mesti susah kan? Sabar je la T.T

puterinuraqiliah said...

memang ramai.
terpaksa sabar n belajar menerima with those kidddos yg mengada2 tahap cipan