Thursday, December 16, 2010

manusia zaman sekarang

saya bukanlah seorg yg sgt alim nak cakap psl nie
saya bukanlah seorag yg arif tentang hukum agama
tapi sebagai seorang islam, tidak salah untuk aku berkongsi pendapat atau pun menegur.

"kubur lain-lain"
memang semua orang kubur lain-lain, tapi kalau korg dapat kubur sebelah org yg fasik, x ke terseksa korg dgr hukuman Allah SWT terhadap org itu?

ok, saya nak cakap psl 'BATAS PERGAULAN'
skop lebih kecil lagi, 'LELAKI & PEREMPUAN BUKAN MUHRIM BERPEGANG TANGAN @ BERSENTUHAN'

ap pendapat korg psl nie? even perempuan yang pki tudung pun boleh jalan berpegang tgn dgn lelaki bukn muhrim kan. sebelum nak mula, saya nak memohon maaf jika ada yang terasa. saya akui saya x alim n x arif bab agama. saya cuba utk mendalami ilmu agama sedikit demi sedikit. saya akui juga, family saya pun x alim n  saya ada adik yg bercouple.

saya pun ada ramai kawan lelaki n kitorg selalu juga hang out tapi x r berdua-duaan.. mesti kena ad org  lainkn. ramai kwn lelaki pun, batas pergaulan kena jaga.
dah terang lagi bersuluh, berpegang tangan dan bersentuhan dengan bukan muhrim itu haram.dalam islam
tapi kenapa masih ramai yang tak sedar? sedih sangat kalau pergi shopping complex or mna2 r kn, nmpk teenage skrg berpegang tgn dengan bukan muhrim. macam Islam nie DIPERMAINKAN.
korg x sedar ke bnd nie? nasihat saya di sini, jagalah maruah sendiri. jangan sampai maruah anda dicalar begitu sahaja. kan malu kalau org bukn islam nmpk. x gitu? lagipun kiamat dah nak dekat. Allah SWT dah tunjukkan tanda-tanda kiamat.. bangkitlah wahai pemuda-pemudi harapan bangsa..

fikir-fikirkan, renung-renungkan. tepuk dada tanya selera..

wasalam..


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

2 comments:

Dahlan said...

Hmm.. can't say much.
Sometimes, people think that we hold hands, its kinda symbolic. On the other hand, people like to over do it. "Biasa2 sudah kan".

But i'm aware that religiously its wrong. In fact, I was watching Notting Hill the other day, they didn't even hold hands. Hugh Grant is such a gentleman with Julia Roberts. I wonder if you have seen the movie.

I do have frens who've hold hands with their girl. Therefore, I can't side wherether you should or you shouldn't hold hands with you girl.

What's your opinion?

puterinuraqiliah said...

I had wtch tht..
for me, if Islam say no, thts mean CANNOT DO AT ALL but if in really emergency case, we are allow to do tht so. I also hv muslim friends, when they meet their frens tht opposite sex, they shake hand. im really concern about this n im really sad about this matter.