Sunday, September 19, 2010

goodbye FACEBOOK, hello BOOKS

ooohh yeah.... cuti dh hbs! kne blk SESERI
blk sana x ley nk on9 lagi! kne study!
goodbye FACEBOOK for a few months..
HELLO BOOKS for a few months until SPM! (alaa..2 bulan je kan.)
blk sana kne strt ENGINE bru.. x leh mls2!
seseri always in my heart<3

p/s: homework x siap llagi. camne nie??
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Saturday, September 11, 2010

1 syawal;)

aku bgun dgn mlsnya n solat subuh
lps 2 kms brg2 aku yg bersepah2 dkt ruang tamu depan sblum kne mrh ngn opah^^
dgn mlsnya aku gie mndi n siapkan breakfast
pagi ni mkn lemang n rendang!
sedap!
as usual, gie solat raya n sesi salam n ambil gmbr!




as a conclusion,
raya thn nie full of happiness walaupun x ramai yg balik
yeah.. sejak arwah moyang tgglkn kami semua;(


p/s:hari nie makan byk! tapi berkurg b'bnding thn lps kot!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, September 10, 2010

happy eid

dah smpi kg!
btol2 penat perjlnn dri nilai ke perak (dah lma x b'jln jauh, rsa jauh sgt2!)

satu rumh bau asap (utk bkr lemang)
lemas aku..yea r x slalu t'ddh ngn asap kn (jerebu selalu r)
smpi semput aku..
yea..im not feeling well
semput, selsema n batuk2

SETAN semua dah dilepaskan n sekarang kne jihad melawan setan2 x guna 2! 
Kalau dah raya, mestilah kne minx maafkan..
so, kepada sesiapa yg terasa ngn saya, saya minx maaf!
tapi sbnrnya kita kne minx maaf setiap kali buat slh, bukn RAYA jew ek!
aku HAPPY sgt dah Raya
tapi aku SEDIH gak..dah hbs RAMADHAN
I hope i can meet Ramadhan again next year..
aku hrp juga, Ramadhan thn nie bukan Ramadhan terakhir..

Cant wait to kumpul duit raya (walaupun dh besarr pnjg..n bak kata umi, dah boleh kawin!)

P/S: raya+study=?


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Wednesday, September 8, 2010

RAYA DATANG LAGI



Di sini, saya yang bernama PUTERI NUR AQILIAH BINTI MOHD TAJUDDIN
ingin memohon ampun dan maaf di atas segala salah dan khilaf.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN:D


p/s: x sabar nak makan lemang atok!^^
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

tired

seriously, i'm very tired!

x tido..tido pun x smpi satu jam..
kononya nak siapkan homework sejarah n nak buat smpi sahur
buatbuatbuatbuat..dah pkul 4 lebih
time 2 mmg bdn aku dah penat sgt2, so aku igt nak take 5..
nak tido x leh lelap lak..gara2 minum nescafe byk sgt.
aku try juga tutup mata.. aku lena gak tapi, pkul 5 aku terjaga blk..
aku tutup mata semula.. pkul 5:28 pagi, abh kejut utk sahur... uurrrgghhh.. aku bru jew tido
aku turun jew r.. sahur.. ntah knapa aku lapar sgt2..maybe aku stayup n juz minum nescafe jew..
mmg selera r menu sahur.
ikan bawal masam manis n ikan bilis goreng!
lps sahur, tiba2 energy dtg blk!
aku kms dapur..lps 2 solat subuh.. lps solat aku terus kemas bilik..
aku selongkar laci2, lap tingkap, lap kipas, lap segala habuk
kesannya, aku bersin n masalah resdung aku mkin teruk.
asal r aku nie x ley kena habuk sket.. mesti bersin teruk sgt, hidung gatal2, muka pun gatal2, mata merah n berair..hhhuhhuhuhu
lps kms bilik, aku kms rumah lak..hadap habuk lagi!
dri lps subuh smpi r pkul 9 lbih aku kms bilik n rumh..
dapat gak mndi.. lps mndi energy mcm dah hilg jew..
nak tido!!!!
before 2..kena stim muka dlu! x tahan asyik bersin jew!
mlm nie kne ajk abh gie wat asap muka gak! 


ntah pkul brapa aku t'tido..t'tido smpi pkul 3! 
bgun solat zohor, smbg tido lagi..
mmg aku redeem hbs hbsan..cover tido 1 jam 2 punya psl..
huhuhuhu..!


k, smbung nnti^^



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

hidayah cinta

last week, aku bru beli some novels.. antaranya HIDAYAH CINTA by Ilham Hamdani..
aku dah pun hbs bca novel 2..
comment aku:

memang best! aku sarankan semua org bca novel nie. byk input yg kita blh dpt dri novel nie.
novel nie juga bw byk pengajaran n plg penting cinta kita pda ISLAM
buka mata kita mengenai cinta. yea..cinta!
then, novel nie dah berjaya wat aku nak sgt2 gie JEPUN coz penulis memberi keterangan mengenai suasana di beberapa tempat di JEPUN yang menarik perhatian..
mmg aku seronok sgt bca novel nie.. plot cerita yg menarik dan teratur!
TAHNIAh buat ILHAM HAMDANI!
sememangnya, aku minat ngan komik2 jepun, citer2 jepun n skarg dah ad novel mengenai mualaf jepun!



p/s: cover novel nie jadi daya tarikan aku utk membacanya!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

aiyakk..my adik!

susah betulkan kalau bawa budak2 gie shopping.
yea r.. nak beli brg pun ssh..
jap2 nak itu, jap lagi nak ini..
mcm 2 r adik2 aku..
yg kecik2 2.. pening kepala kalau bw diorg gie shopping.
finally, aku x dpt ap2..
x pew r..kakak kne mngalah! yeah.... smpi bila?
smpi bila2 r ek.

sebab 2 aku suka gie shopping sndiri..tpi yg x bestnya, duit x byk!
kalau time duit aku byk, aku nak beli buku r..duit aku akhirnya hbs kat buku..
sememangnya aku nie bukuholic!
pantang tgk buku yg 'mcm' best..mesti nak beli

bila adik2 aku nie nak mmbsr? cepat r sikit mmbsr..seng nak gie shopping!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

wedgesholic!

aaarrrrgghh! aku x ley tgk wedges!
hri 2 aku usha2 wedges..nak jew beli semua! hehehe
kalau aku kaya, dh lma beli..kn2!



coolkan wedges kat ats nie...

take a look these wedges


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

raya vs study

kalau dulu, bilik aku bersepah ngan brg2 yg bru beli for raya
but tahun nie penuh n bersepah2 ngan buku2 serta handouts!


yeaaaa... bilik aku bersepah n semak ngn buku2!
umi kata dah mcm tongkang pecah..
mood raya x dew r.. maybe blk kg nnti ad r kot


kasut raya thn nie x  beli! huhuhuhu.. nak wedges kat vincci 2! cantik!
tpi umi x nak bw gie alamnda lak..x pew r
thn dpn jew r

*cantik x wedges kat ats nie? cute kn!*


bju raya?
ad sepasang jew. jadi r
thn lps punya ok lagi, muat lagi.. bju batch 2 pun blh jew pki kn! hehehhee
aku x shopping pun.. x dew duit r!


mmg sempoi hbs r raya aku thn nie! mentang nak SPM! ap r aku nie
x pew2..thn dpn, raya sakan! 
hehehehehehehe.... 
bak kata ms foo, gie raya bw notes.. tgh2 boring tggu parents borak2, baik study jap
bak kata kwn2 aku, gie beraya bw buku, x r boring n buang masa mkn kuih rya mmberatkn bdn..


akhir kalam, 
SELAMAT HARI RAYA!




p/s: aku nak RAMADHAN lagi... aku pasti rindukan RAMADHAN...
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, September 6, 2010

which one?

shawl or tudung sarung(ala..tudung Ariani)
which one is suitable for me?
shawl-aku nmpk matang sket
tudung sarung-nmpk cam budak2 

I like both! I love to wear BOTH!


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, September 5, 2010

Arigato Gozaimas

hri nie, after Zohor, aku gie rumah Zulaikha (my besties ever:])
so long no see her lorh!! misumissumissu!
smpi2 rumh dia, untie norisah(her mom) tgh wat biskut raya..
she really a kind person<3
blajar2, sembng2, borak2... smpi r dh nak berbuka
untie norisah wat TOMYAM, UDANG SAMBAL n TELUR GORENG..sedap!
thnx untie for the DELICIOUS JUADAH B'BUKA (walaupun mcm2 t'jdi kn)
ntah brapa kali aku tmbh.. uncle khaidzir sruh tmbh, untie norisah sruh tmbh..
zulaikha pun sruh tmbh..penat n tenat perut aku!
gie solat terawih..n after terawih mkn lagi!
untie sruh zulaikha ajk aku mkn..
mkn kuih, biskut...byk2nyaaaa!
Ksian Zulaikha....hehehe..btw, THNX A LOT my dear!!<3
n..ayh dia bru blk, belikn aku burger..
untie ajk aku tido rumh dia tpi aku nyew toiletries, bju?
x pew r untie..next time r (after SPM k!)
ksian untie, nak sgt aku tido rumh dia..
Zulaikha, ThNX 4 the CARD! ..n thnx layan kita hri nie, ajk mkn, bgi pinjm bju n tudung;)
Khairul, kau mkin TINGGI r (jelous***)
Irfan, keep on cute k
untie Norisah n uncle Khaidzir, thnx coz layan pu3 dgn baik sekali!


they treat me like i'm part of their family.ARIGATO!




CANT WAIT AFTER SPM..! 




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

buat renungan semua

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Berilah (belanjalah) dan jangan kamu selalu menutupi kepunyaanmu, kerana dengan itu nanti Allah akan menutupi rezekimu.”

Riwayat Bukhari & Muslim





Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Sebilangan manusia yang dinaungi Allah di bawah naungan-Nya pada hari kiamat iaitu hari yang tidak ada sebarang naungan padanya selain daripada naungan Allah; di antaranya ialah: Pemerintah yang adil, pemuda yang hidupnya sentiasa dalam mengerjakan ibadah kepada tuhannya, orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid, dua orang yang berkasih sayang kerana Allah di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan Allah, orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu dengannya lalu ia menolak dengan berkata:” Aku takut kepada Allah!”, orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya, dan orang yang menyebut atau mengingat Allah dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingatkan sifat Jalal dan sifat Jamal Allah.”
 
Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah



Daripada Aishah r.a. katanya, aku berkata, “Ya Rasulullah, kita mengetahui bahawa jihad adalah sebaik-baik amalan. Oleh itu apakah kami kaum wanita tidak boleh ikut berjihad?” Baginda terus menjawab: “Bagi kamu semua (kaum wanita) jihad yang paling baik ialah mengerjakan haji dan mendapatkan haji mabrur.”
 
(al-Bukhari)
 



Dari Abu Hurairah r.a katanya, nabi s.a.w bersabda:”Hati seorang tua tetap muda dalam hal mencintai dua perkara iaitu dalam hal mencintai hidup dan harta benda.”
 
(Muslim)




TERIMA KASIH ILUVISLAM.COM kerana byk membantu dlm hal kerohanian... amin..



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

finally

Finally,
aku smpi rumh dgn selamat hri jumaat lps

Finally,
aku dpt berbuka ngn family

Finally,
result trial sbp dah dpt walaupun x sebagus mna

Finally,
Ramadhan dh nk hbs, sempat x aku jumpanya sekali lagi thn dpn?

Finally,
syawal hmpir mnjelma, cukup x ibadat aku sepnjg Ramadhan?

Finally,
aku hmpir dgn SPM, aku dh ready ke?

Finally,
aku dh nak tamatkn zaman persekolahn aku buln 12 nie.. byk x kenangan?

Finally,
KIAMAT hmpir dekat, cukup x PAHALA aku utk menjejakkn kaki ke syurga?

semuanya terletak pada TUHAN YANG ESA.. DIAlah yang menentukan segala2nya.. tpi kalau kita berusaha mengubahnya, maka Allah akan mengubahnya di ats kehendakNYA...
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)