Saturday, September 26, 2009

raya

Cuti raya seminggu! tapi rasa mcm 1 hari jew..x puas doe! walaupun x dew mood raya tapi suasana raya tetap ada! rumah atok still bising mcm dl. Suara memekak cousin2 aku masih lagi x surut2! BISING giler! sorg nangis, mesti kecoh satu rumah! pagi sabtu, lps sahur..caye atau tidak, aku tlg cik acik anyam ketupat. org perak x mkn pun ketupat! abh aku yg nak sgt ada ketupat! slamat r menantu opah ada 2 org asal johor! kalau x melepas aku nak makan ketupat! raya kali nie lagi byk makana! meriah2! ada..ketupat, kuah lontong, kuah kacang, lemang, rendang, laksa, dodol..banyak3!


Pagi raya 2, mcm biasa r..gie solat raya. lepas 2, kumpul ramai2, salam2 n bergambar.dah hbs bergambar n budak2 kicik nie kutip duit raya, trus gie kubur moyang aku. Bak kata ecah (adik 2nd last)..gie rumah moyang atam.. wee~ lepas 2 gie beraya kat beruas (family belah atok aku). klu sebelum nie gie rumah moyang aku..tapi disbbkn dia dah x dew..so, ank2 dia pun x balik r.. sume ank2 dia b'ry kat ipoh except opah n adik bongsu opah aku.. Gie beruas pun x dew apa yg best coz aku x knl sgt family atok kat Beruas.. huhu.. penat lorh! sampai rumah trus aku smbg makan ketupat+lontong+kuah kacang.. sedap2! petang sket, tok chik( adk bongsu opah aku) n family dia dtg.. Best sket coz ank2 dia masih lagi muda2 n otk pun agak gila2! hehe.. ank dia yg paling bongsu sebaya adik aku..form 2! mak sedara aku lagi kicik dr aku! =) ank dia yg 2nd last tua setahun aku=D... kalau balik kg mesti kau nk jmp diorg! 


Raya ke-2, family atok dtg n beraya..malam 2 ada bbq. juz that! Raya ke-3 gerak gie ipoh. gie beraya rmh tok we lps 2 trus blk rmh mak nyah(adk mak aku), igtkn nk gie rumh tok cu(sdara belah atok aku) tapi..dia n family atok aku dtg rmh mak nyah.. aku duk menunggu bila r cik acik nk bw gie men bowling! pttnya..kitorg dh gie men bowling..bila diorg sume dah blk, umi ajk gie rumah tok alang.. gie r kejap.. dah salam2 n mkn kuih sket, trus blah gie men bowling.. emm..not bad r.. dlm pkl 7:30 br hbs men.. mlm 2  ada kenduri doa selamat kat rmh pah tak. Raya ke-4, aku n family aku balik..kitorg blk nilai dl n br gie johor..


So, raya2 seterusnya di johor.. sampai r hr sabtu.. lama giler!


p/s: gmbr raya nnt r ek!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

No comments: