Sunday, September 27, 2009

kenangan..

sabtu, 10:00 mlm

aku n una baru balik dr rumah aunty ina.. dia wat mkn2 sket. time 2 nak balik rumah.. pas2 ada gbs nie ngah men basikal.. hehe..diorg 2 geng2 afiq, adik aku.. diorg lumba basikal..merempit! hehe.. nmpk diorg trus aku igt time ddk kat putrajaya dl. Best giler! Kalo sapa2 jiran aku wat makan2..mesti malam 2 meriah ngn suara budak2..t'msk r aku! Best giler r time 2.. lepak2, jalan2, lumba basikal..dah r mlm2..meriah lak 2.  Rindu giler time 2.. kalau boleh aku putarkan balik masa, kan best! Geng aku dulu..nani, nabila n ramai gak r.. aku x igt nm2 diorg.. klu ad kak zahidah, aku n nani lepak ngn kak zahidah. Rindunya..



Masa ddk kat Presint 11, Putrajaya, jiran sebelah aku aunty amelia. Skarg dia n family dia ddk kat Rome. Aunty amelia slalu gak r wat makan2.. dia pandai masak! dia masak sume sedap n mcm2 ad! Klu x pun cik ton.. cik ton ddk blakang rmh aunty amelia. X pun kat rumh aku or rumah aunty jah( mak nabila n kak zahidah).. Best giler wat makan2 mcm nie.. dapat mkn mcm2.. malam2 leh merayap! hehe..


lagi satu kenangan kat Presint 11..
tido dlm khemah kat blakang rmh aku. Aku, una, nabila n kak zahidah pasang khemah kat blakang rmh aku.. mlm 2 kitorg tido dlm khemah 2.. siap ada kipas! haha.. afiq n zakuan tido dlm khemah lagi satu.cuak mmg cuak..tapi best giler! Time aku kecik2 dulu.. slalu r tido rmh kak zahidah n nabila.. x pun diorg tido rumah aku. Nie r dia zaman kanak2..


Skarg dah besar.. dah x mcm dulu. Aku rindu zaman kanan2 ribena.. Tapi skarg pun mcm 2 gak.. even cousin aku sndiri ckp aku nie x mcm ank dara, mcm knk2 ribena. hehe..
kalau dulu..
aku suka men teddy bear or barbie.. xpun masak2..
skarg aku suka hadap pc..on9, dgr muzik, download mcm2, edit pic, ambil gmbr
dulu..
aku suka pakai dress..
skarg pki seluar or bj kurung.. tudung paling wajib!
dulu..
aku suka merajuk
skarg lagi kuat merajuk!
dulu..
men basikal n jln2 kat taman ngn kwn
skarg lepak alamnda or mn2 mall ngn kwn...tgk movie n men bowling.



Dunia remaja

Semendung awan,

Rintikan-rintikan hujan berjatuhan,

Hatiku mendayu-dayu,

Fikiranku bercelaru,

Mengapa hingga detik ini diri ku masih di sini?

Masih bersama-sama mereka yang berhempas-pulas dengan pelajaran.

Tetapi aku?

Masih berkhayal di alam fantasi,

Masih gagal mencapai gugusan bintang di awangan,

Masih melayan nafsu yang bukan-bukan,

Leka dengan cinta di alam remaja,

Leka dengan kiriman surat-surat bunganya.

Membaca,

Tetapi fikiranku jauh melayang.

Melayang tentang si dia.

Aku masih mampu tersenyum,

walau rekodku merah-merah belaka.

Masih gembira hatiku walau dimarahi guruku.

Melayang fikiranku hanya pada si dia,

Berbunga-bunga hatiku,

Kerana ada si dia menunggu “sms” ku.

Dia meracuni fikiranku,

Hingga aku tidak mampu mencapai tahap kewarasan akalku,

Mengapa aku tidak boleh berubah?

Seperti ada tarikan magnet utara dan selatan.

Yang tidak mampu memisahkan ku.

Aku terkedu sendirian.

Hanya waktu mampu mengubahku.



Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Saturday, September 26, 2009

pic raya=)






 
 


 
 
 
 
 


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

cousin..

balik kg paling best! btol x?? dpt jumpa cousin..tapi malangnya.. cousin2 aku sumenya kecik2 lagi! 
I'm THE ELDEST!


cucu2 opah n atok yg nakal2 belaka...
aku-16
una(adk aku)-14
afiq(adk aku)- 12
haziq-11
nurin- 8
thirah (adk aku)-7
yana- 7
ecah(adk aku)- 4
amar- 3
amir- 3
mira(adk aku)- 2
biha-aku x tau brapa bulan..tapi dah nk msk  1y/o
aiman- eerrr..3 months kot! hehe


aiyooo..cousin aku sume nkl2! dah r aku plg tua!..
diorg suka sgt bergaduh..x fhm aku knapa.
afiq n haziq 1 geng.. hadap pc games or ps! 2 jew r keje diorg! 
nurin, thirh n yana 1 geng..diorg sgt suka main masak2, mak2..biasa r 2..budk2! leadernya..nurin coz dia yg plg tua..
ecah..ikut mood dia nak men ngn sapa..
amir n amar..si kembar upin n ipin..diorg nie suka men ngn ecah n mira.. kdg2 2 smpi bergaduh2, memekik2, menjerit2..melompat2.. lari sana-sini..aish..
mira..suka wat hal sndiri
biha...baby nie sgt sombong! x nak kat org lgsg! geram giler r ngn dia nie!
aiman..sgt baik! dia lgsg x kesah sapa2 pun pegang dia..'aiman x kish'


nie citer cousin2 aku.. aku n una..mmg dah 1 geng..2 jew r kwn aku kat kg..
tapi..klu aku nk bw motor..aku mesti ajk afiq n haziq coz diorg x tkt laju mcm una!.. 
kalo nak petik mempelam kat pokok..aku ajk r nurin..sng sket ajk diorg sbbnya..diorg leh tlg pegangkan mempelam 2.. hehe


-the end-

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

raya

Cuti raya seminggu! tapi rasa mcm 1 hari jew..x puas doe! walaupun x dew mood raya tapi suasana raya tetap ada! rumah atok still bising mcm dl. Suara memekak cousin2 aku masih lagi x surut2! BISING giler! sorg nangis, mesti kecoh satu rumah! pagi sabtu, lps sahur..caye atau tidak, aku tlg cik acik anyam ketupat. org perak x mkn pun ketupat! abh aku yg nak sgt ada ketupat! slamat r menantu opah ada 2 org asal johor! kalau x melepas aku nak makan ketupat! raya kali nie lagi byk makana! meriah2! ada..ketupat, kuah lontong, kuah kacang, lemang, rendang, laksa, dodol..banyak3!


Pagi raya 2, mcm biasa r..gie solat raya. lepas 2, kumpul ramai2, salam2 n bergambar.dah hbs bergambar n budak2 kicik nie kutip duit raya, trus gie kubur moyang aku. Bak kata ecah (adik 2nd last)..gie rumah moyang atam.. wee~ lepas 2 gie beraya kat beruas (family belah atok aku). klu sebelum nie gie rumah moyang aku..tapi disbbkn dia dah x dew..so, ank2 dia pun x balik r.. sume ank2 dia b'ry kat ipoh except opah n adik bongsu opah aku.. Gie beruas pun x dew apa yg best coz aku x knl sgt family atok kat Beruas.. huhu.. penat lorh! sampai rumah trus aku smbg makan ketupat+lontong+kuah kacang.. sedap2! petang sket, tok chik( adk bongsu opah aku) n family dia dtg.. Best sket coz ank2 dia masih lagi muda2 n otk pun agak gila2! hehe.. ank dia yg paling bongsu sebaya adik aku..form 2! mak sedara aku lagi kicik dr aku! =) ank dia yg 2nd last tua setahun aku=D... kalau balik kg mesti kau nk jmp diorg! 


Raya ke-2, family atok dtg n beraya..malam 2 ada bbq. juz that! Raya ke-3 gerak gie ipoh. gie beraya rmh tok we lps 2 trus blk rmh mak nyah(adk mak aku), igtkn nk gie rumh tok cu(sdara belah atok aku) tapi..dia n family atok aku dtg rmh mak nyah.. aku duk menunggu bila r cik acik nk bw gie men bowling! pttnya..kitorg dh gie men bowling..bila diorg sume dah blk, umi ajk gie rumah tok alang.. gie r kejap.. dah salam2 n mkn kuih sket, trus blah gie men bowling.. emm..not bad r.. dlm pkl 7:30 br hbs men.. mlm 2  ada kenduri doa selamat kat rmh pah tak. Raya ke-4, aku n family aku balik..kitorg blk nilai dl n br gie johor..


So, raya2 seterusnya di johor.. sampai r hr sabtu.. lama giler!


p/s: gmbr raya nnt r ek!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, September 18, 2009

SESERI vs P11(1)

which one is better?
SESERI or P11(1)
I think both school have their own bad n good things!
SESERI
* rmi kwn dr negeri lain
* I'm proud to be a SESERIAN!
* I LOVE this school so much..walaupun I hate to be there! Thats why i call dat school 'PENJARA SESERI'
* cikgu2 sgt baik n sporting!
Cikgu2 kat skolah nie sgt suka bg HOMEWORK byk2.. HANDOUT bertimbun2.. tapikn..diorg sgt BEST! KWN2 pun sporting n understanding! very caring! love 'em a lot! Lps prep mlm.. mesti dormmates aku kuarkn mknn n kitorg mkn rmi2.. bancuh nesvita.. our fav nesvita.. honey n original. Roti or biscuits mesti ad! BORAK2..GELAK2..the best moment is..CUCI TOILET sm2.... 
Classmates pun gila2 sumenya..sgt addicted to camera! tido beramai2 dlm kelas (semasa ketiadaan ckgu)! STUDY sm2..GELAK sm2.. NANGIS sm2.. KENAKAN each other..SAYANG korg smpi MATI!
I should say this..

Thank you Allah for give me this SWEET moment n CHANCE for me to feel the experience kat SESERI even I HATE the school in my 1st day!


SMK PUTRAJAYA PRESINT 11(1)...
x r teruk sgt skolah.. I LOVE this school so much gak!
kat sini r ajr aku erti persahabatan. Aku jadi student yg ber'TAULIAH' pun kat skolah nie gak..
Aku mencapai saat 'KEGEMILANGAN' aku time PMR kat sini gak..
cikgu2 yg sgt BAIK n SPORTING!
group STRING ORCHESTRA..atau dl lbh sng dipanggil SSO (Syok Sendiri Orkestra)...we are like one BIG happy FAMILY..but now.. sume tue dah hilg!=(( sad..lorh!
my class..3IBNUHAYYAN.. LOVE our CHIPMUNK(class teacher).. Kitorg yg start GEBANG n BURGER.. we will clap our hand setiap kali ad org MASUK kelas kitorg! BEST btol!
kat sini aku jumpa my bestties eva.. NIL, IDA, NAD, AZI.. sume dah x dew kat school 2..except IDA.
Saat2 latihan MEMASAK n pertandingn MEMASAK with CIKGU FAZIDAH.. saat2 group ORCHESTRA with TEACHER EMELDA n SIR RAZALI
I MISS 'em A LOT! LOVE 'em A LOT

conclusionnya..
both school sgt GEMPAK wat aku!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

syainoor nadiah

prs yg cool n hebat..
suka bg advice kat aku
dormmate yg understanding..

syai..
pedulikan apa yg org wat kat kau..
mereka semua x tau apa yg ada dlm isi hati kau..kau jew yg tau...
kau ada hak nak citer apa2 kat blog kau tu..
don't care what they do..
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

happy birthday zulaikha

HAPPY BIRTHDAY ZULAIKHA
 
happy sweetsour 16th birthday..
speech : 
* bestfriend eva=)
* may Allah bless u..
* Good Luck in ur life
* may ur dremas come true..

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

hari yg memenatkn..

khamis..(17 sept 09)


Hari nie pulang bermalam.. aku x tau apa aku rs. hehehe.. mood raya x dew lgsg! maybe terlalu fikir psl final exam! study! huhu
P&P dari pukul 7:30pg-10:10pg. Dah r subject berat! Chemist n Physics! aiyoo... 10:10pg-11:30pg, kne kemas kelas lak.. pkl 10 lbh klas aku dh pun dibersihkn.. apa lagi! photoshoot time! hehe. classmates aku sgt gilakn camera! hbs camera aku penuh ngn gmbr diorg jew.. 11:30-12:30, ada ceramah gigi. 12:30-1:00, blk asrama n kms dorm!  msk dorm pun..camera aku jd mangsa! kitorg x kms dorm pun..coz dorm kitorg dah dibersihkn pg td..


aku tido, sembang2, mandi n solat.. dlm pukul 2 ptg aku gerak gie KTM.. aku balik sendiri.. time nak bg buku outing kat guard, amal ajk aku naik kete dia.. ayh dia hntr aku kat KTM. Gie beli tiket n tunggu komuter.. boring!! aku nak tgk blk gmbr2 kat camera aku.. aku buka bag n cr camera aku.. OOOHHH NO! camera aku x dew!
aku cari n cari..tapi x jmp! aku trus kluar blk dr situ n trus berlari gie skolah aku blk! dah r jauh..bag aku berat..eerr aku bw bag roda 2! berat r gak.. penuh ngn buku..bukannya bj! penat giler! dah r puasa! kat ats jambatan nak ke pwtc 2..aku terserempak ngn jaz! omg! aku lupa..yg dia pun nak ikut skali! dia srh aku gie ambl camera aku n dia tgg kat situ.. cian jaz.. 
aku pun berlari r gie skolah blk..n trus turun asrama. FUHHHH.. selamat r camera aku ada kat ats katil zaiha. Terkejut zaiha, 'ain n wan. cian kat aku! juz camera jew, aku sggp berlari ngn bag roda 2 gie skolah blk!
clumsy btol aku nie..


aku pun gie r KTM blk ngn jaz. cian dia tgg lama. dah r pns terik! dah beli tiket n tgg komuter ngn jaz.. mask komuter 2.. giler rmi! pening kepala aku.. aku igt nak tido jap..tp aku x ley tido! bdn aku dh penat yg teramat sgt! smpi kat serdang... sesak giler org! kepala aku dah start migrain! umi tgg kat serdang.. 


gie ambl afiq kat alamanda, gie ofis umi, ambl adik2, abh n una.. smpi kat rumah, aku trus terjun ats katil..dah nak berbuka lak 2..tapi sempat gak aku tido.. penat punya psl! berbuka time! tapi aku x dew selera.. mkn sket giler..aku hbs mkn jew..naik ats, mandi n solat..lps solat jew..dlm pukul 8 lebih..aku trus tido smpi r time nak bersahur. giler nyenyak! x sedar lgsg smpi mimpi2 r! 


1st time aku blk penat giler2!


-the end-

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, September 13, 2009

apa aku nak jadi?

Malam 2 aku tido lewat..dalam pukul 4:30 pg..tapi b4 2 aku dh tido pukul 9mlm-10:30 mlm.
In da same time, kak lina n her husbnd, abg boy, x tido lagi. Mak long pun x tido lagi..diorg sume tido lewat.
Alang-alang 2..kitorg pun terus bersahur.
sambil makan 2, kak lina n mak long tnya aku..nak ambl apa after spm..

mak long : aqiliah nnt nak msk mn?
kak lina : dia nak gie oversea..nak ambl kelas persediaan kat utm...
aku : eerrr..insyaAllah..kalo result gempak, igt nak smbg kat oversea.
mak long : nak ambl ap?
aku : ntah r.. aqiliah x minat medic walaupun aqiliah ambl bio..
kak lina : x yah ambl medic..susah kalo x minat. study pun ssh. Ambil r pharmacists.
mak long : hmm..ambl pharmacists..x pun psikologi. fisioterapi pun ok gak..
aku : hmm..ntah r.. aqiliah pun x tau apa aqiliah nak jadi.
abg boy : skarg nie org x nak yg pandai sbb sume org pandai..skarg nie org nak yg pakar.. ambil r apa yg kita  minat..
aku : apa aqiliah minat ek??
mak long : aqiliah minat apa.. kalo minat, blajar pun sng..
kak lina : kalo aqiliah ambil fisioterapi, ambil sport science n fisioterapi.. dpt double degree.. keje pun senang dpt n senang naik..
mak long : kat M'sia nie kurg phsycologist  n physiotherapist.

aku pun x tau apa cita-cita aku.. kalo nak diikutkn..byk gak..
antaranya :
- audio engineering
- phsycologist
- ckgu tapi x kn blajar kat sbp..jadi ckg jew kn?? GURU PAKAR? keje sebagai seorang pendidikkn mulia=)
- chef

konklusinya, aku x decide lagi apa yg aku nk jd.. cita-cita aku sgt tinggi. Aku nak jadi org yg berguna dn dpt berbakti pada keluarga, negara dan agama. Kalau boleh bila kau dah kaya nnt, aku nak wat keje2 amal. aku nak bina rumah anak2 yatim, rumah orang2 tua, n aku nak bantu sume orang kurg upaya. Nie r janji aku!
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

sakit

masa : 11:30mlm-12:00tgh mlm
tempat : dapur kat rumah aku..

aku : afiq..akak nak masak nie..
afiq : masak apa?
aku : sausage..nak x?
afiq : nak!!!
una : kakak...kakak baikkn..
aku : x..akak jahat..
una : ala...
athirah : nak juga!
aisyah : nak kakak..
aku : isy korg nie..akak lapar r..
afiq : afiq nak buat gak r..lagi tiga nie sapa punya?
aku : akak r..
afiq : banyaknya!
aku : dah korg kata korg nak..akak buatkn r..

p/s: sesungguhnya,  aku sangat baik =P

dipendekkan citer..aku nak masak sausage coz aku lapar giler..
punya r bijak aku nie..aku gie baling sausage tu kat dlm kuali..
minyak yg pns 2 pun terpecik n t'kena kat tgn aku. SAKIT!!!
merah giler tgn aku..sakit..huhu

p/s: aku dah kekok sket masuk dpr coz dh lm giler x masuk dpr n masak nie.. budak yg duk asrama mmg x pndi masak ek..?? ntah r..aku pun x tau. AKu pndi msk cuma dah lm giler x masak sejak msk seseri =)
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, September 11, 2009

final exam

final exam???
WTF!?
juz left 3 weeks to study!
OMG!
i'm not ready yet..

stress..mmg aku tgh stress!
tension..mmg pun! exam is around da corner r!
study..byk lg x study..
pu3! juz aim high for ur final n do the best!
usaha tangga kejayaan!
btol x??

p/s: aku makin gila sejak-menjak nie coz final exam dah nk dekat.. otk mcm nak pecah..hw bertimbun2


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, September 6, 2009

goodbye teacher..

pn emelda masni bt mt saad...
good bye teacher
will miss u a lot
thanks 4 everything..
love u teacher

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Saturday, September 5, 2009

Lima jenis racun dan lima penawarnya...

Dunia itu racun, Zuhud itu ubatnya
Harta itu racun, Zakat itu penawarnya
Perkataan yang sia-sia itu racun, Zikir itu ubatnya
Seluruh hidup itu racun, Taat itu ubatnya
Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

hanya ingin mengingatkan

Kubur setiap hari menyeru manusia sebanyak lima kali..

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam
3. Aku rumah yang penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan
4. Aku rumah yang ada ular berbisa, maka bawalah amlan Bismillah sebagai penawar
5 Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan 'Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah' supaya kamu dapat jawapan kepadanya.
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Tujuh Ayat Cinta

Bismillahhirahmannirrahim - pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu
Alhamdulillah - pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu
Astaghfirullah - jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk
InsyaAllah - jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang
Lahaulawalaquwwatai Illabillah - bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk

Innalillahiwainnailahirojiun - jika menghadapi musibah atau melihat kematian
Laailaahaillallah - bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya.


Amalkan selalu kerana..
Sabda Rasulullah SAW :
barangsiapa yg hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakn oleh Allah dan malaikat dan akan diampunkan dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan...
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)