Sunday, June 14, 2009

Adakah anda GEMUK?

Gemuk??
Mari cek BMI kat sini!
*ambil kalkulator dl ek..

Cara pengiraan :

Indeks Jisim Tubuh (BMI)

Berat badan (kilogram)

_____________________________

(Tinggi (meter) x Tinggi (meter)


dah hbs kira??? cek BMI anda dalam jadual di bawah!

Sila rujuk jadual BMI berat badan atau kegemukan bagi umur 9-18 tahun mengikut jantina.

Umur (Tahun)

Lebih Berat Badan BMI

Gemuk BMI

Lelaki

Perempuan

Lelaki

Perempuan

9.00

19.10

19.07

22.77

22.81

9.50

19.46

19.45

23.39

23.46

10.00

19.84

19.86

24.00

24.11

10.50

20.20

20.29

24.57

24.77

11.00

20.55

20.74

25.10

25.42

11.50

20.89

21.20

25.58

26.05

12.00

21.22

21.68

26.02

26.67

12.50

21.56

22.14

26.43

27.24

13.00

21.91

22.58

26.84

27.76

13.50

22.27

22.98

27.25

28.20

14.00

22.62

23.34

27.63

28.57

14.50

22.96

23.66

27.98

28.87

15.00

23.29

23.94

28.30

29.11

15.50

23.60

24.17

28.60

29.29

16.00

23.90

24.37

28.88

29.43

16.50

24.19

24.54

29.14

29.56

17.00

24.46

24.70

29.41

29.69

17.50

24.73

24.85

29.70

29.84

18.00

25.00

25.00

30.00

30.00


- Kalau BMI anda bwh drpd BMI dalam jadual bagi lebih berat badan BMI, berat badan anda normal atau kurang berat badan.

- Kalau BMI anda lebih daripada BMI dalam jadual bagi Gemuk BMI, anda obesiti/gemuk

Sila rujuk jadual BMI di bawah bagi golongan dewasa..

IJB

Anda adalah

Kurang dari 18.5

Kurang berat badan

18.5 - 22.9

Berat badan unggul

> 23.0

Lebih berat badan (gemuk)

23.0 - 27.4

Pra-obes

27.5 dan ke atas

Obes




Find out ur BMI! Kalau kurg..makan r byk sket! kalau lebih amalkan tabiat pemakanan yang sihat!

Want 2 find out more information about ur health and nutrition??
www.myhealth.gov.my
Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Kematian+Kehilangan

Rabu, 10 Jun 2009..
Aku dan seluruh family besar aku termasuk adik2 opah, sepupu umi, 2pupu ku telah kehilangan seorang yang sangat disayangi iaitu moyangku, nenek kpd umi n ibu kpd opah..
Aku mendapat panggilan daripada umi pd pkl 1 lebih dan umi menyuruh aku untuk kemas bag utk pulang ke kampung kerana moyang atam sakt tenat. Namun, aku kms bag setelah umi sampai di rumah kerana aku sibuk menyelesaikan tugasan dan homeworkku yang bertimbun2..
Pada pkl 3, aku dan keluargaku memulakan perjalanan kecuali abah sebab abah dah berada di Perak.

4.20 pm-umi dapat panggilan dan tiba-tiba umi menangis..ya..moyang atam dah tiada lagi. Pergi untuk selama-lamanya.. Aku pun turut menangis kerana sudah kehilangan seorang moyang dan sedih melihat umi. Adik2 ku terutama sekali Athirah dan Aisyah pelik..mereka kecil lagi dan tidak faham. Kami hanya memberitahu bahawa moyang atam dah meninggal..dah x ada!

7.00 pm-kami tiba di kampung n abah pun dah ad kat kampung. Jenazah moyang atam diletakkan di rumah opah aku. Sayup sungguh suasana di rumah opah aku. Hanya kedengaran suara orang membaca Yassin. Habis jew aku tolong una angkat bag, aku ikut umi lihat jenazah moyang atam. Air mata aku laju mengalir apabila aku tgk umi menangis masa tgk jenazah moyang atam. Masa 2 Athirah n Aisyah pun ada sekali..
Aisyah : Umi, kenapa moyang atam tidur? kejutlah moyang atam...Moyang atam dah x ada kew umi?
Umi diam jew..sedara mara makin ramai yang dtg..adik2 opah aku dan sepupu umi pun hampir semua dah ada di rumah opah. Suara orang baca yassin makin kedengaran dengan jelas dan kuat. Setelah aku habis jew mandi, aku nampak dua pupu ku, amir, menangis.. Dia br 5 thn tapi dah fhm..dia ckp dia sedih sbb moyang atam dah x ada.. budak kecil mcm dia pun fhm..
Malam nie, semua adik2 opah n sepupu2 umi tidur di rumah opah. Malam 2 mmg penuh rmh opah..

Khamis, 11 Jun 2009
Hari nie moyang atam akan dikebumikan. Pagi2 lagi aku dah bangun, bersiap dan terus baca yassin dengan mak sedara yg tua setahun dr aku. lps 2 br breakfast. Org pun dah makin ramai yg dtg. Sedara mara, jiran2 moyang atam n jiran2 opah..
Semasa jenazah dimandikan, aku pun join tgk.. umi, opah, opah tak dan opah chik antara waris yang memandikan jenazah..sedih giler r time nie! semua anak n cucu2 moyang atam menangis.. n aku pun turut menangis..hanya aku n una, cicik moyang atam yg sudh besar dan fhm.
satu pengalaman buat diri aku iaitu menjirus air ke atas jenazah semasa dimandikan..menangis2!

Semasa nak kafankan, semua anak2, cucu n cicik moyang atam lihat dan cium dahi arwah. Aku lihat anak2 moyang atam t'msk opah tenang n reda dgn pemergian arwah..
setelah dikafankan, arwah di bawa ke tmpt pengkebumian..tapi aku x ikut..


Inilah dikatakan takdir dan ketentuan Allah SWT. Kita kena reda setiap kehilangan dan kematian seseorang yang kita sayang. Semoga roh Allahyarhamah moyang Atam dicucuri rahmat dan diletakkan di tempat2 orang yg beriman...amin..
Al-Fatihah..

Majlis tahlil diadakan pada malamnya..habis jew majlis tahlil, semua anak-beranak arwah moyang atam berkumpul..

~Aku harap, bila arwah moyang Atam dah x dew, kami semua masih lagi berhubung dan rapat n bila raya, semua masih lagi berkumpul beramai-ramain..amin..


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Wednesday, June 10, 2009

diriku tgh stress

aiiyaaa..aku tengah keboringan n stress walaupun homework n tugasan bertimbun-timbun!
aku x tau kenapa aku stress..
aku x tau kenapa r aku rindu giler dgn kwn2 skolah lm aku (SMK Putrajaya Presint 11 (1)).
aku rindu skolah lm aku! huaaa=(




AKU STRESS!
MISS 'EM A LOT!
UUUHHH...


HELP ME!!!


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

aku gemok+chubby?

ramainya ckp aku gemok!!
huhu..nana pun kp aku gemok n boleh dia samakn aku ngn anak gajah!
huaaaaaaa..teruknya kakak! huhu..x pew2..nnt pu3 diet+jogging tiap2 hari..!

balik kampung rmi sedara yg ckp aku makin berisi r, makin tembam r..mcm2 r! huhu..
sedih btol aku!

gie mn2 pun sama jew! jumpa kwn2 lama aku pun diorg ckp mcm 2
berisi sgt kew aku nie?

yea r..berat aku naik smpi 6kg sejak ddk asrama..tapi Alhamdulillah, aku berjaya turunkn 2kg. So berat sekarang ialh 44kg.. beratnya!!

nana oh nana.. kalau rs adk kesayangn nana nie makin gemok n chubby, rajin2 r nasihatkn dia supaya jgn mkn n jog slalu ek! nana sendiri pun ckp yg adk nana nie gemokkn! smpi kne tarik rmbt!

berat..berat..berat..berat aku makin naik..

sekian..salam=(

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

cuti-cuti presint 16!

selasa..
aku n una nak gie lib P16..
umi terus jew r hntr kami berdua ke sana.. yea r igtkn lib 2 buka pkl 8 tapi rupa-rupanya buka pkl 10!
apalagi..agak kebengangan juga r.. apalagi..kami berdua lepak dl kat medan r selera P16 r!
una: kakak, lib buka pkl 10 r!
me: mana r akk tau buka pkl 10! awlnya kita smpi! jom lepak medan!
una:jom!

ntah smpi pkl brapa kitorg lepak..breakfast dl..lps 2 bc majalah yezz dl.. dlm pkl 9, kami berdua dah bosan! bosan tahap cipan r! aku pun ajk una gie jln2..kami gie pusing satu bangunan pusat kejiranan P16. Dah hbs tawaf, una lak ajk gie petronas..aku ikut jew r..bila una dah hbs beli brg(roti jew), dia ajk aku gie lepak kat surau lak..hmmm..aku rasa mesti dia nak tido!

mmg btol pun! aku lak..smbg bc Yezz..ntah brapa byk kali aku bc smpi aku pun dah muak tgk majalah 2! Dlm pukul 10 lebih br r kami berdua gie lib.. aku siapkn homework n una bc buku ap ntah!

pukul 12, umi ambl kami berdua..lepas 2 ambil afiq kat skolah n umi terus hntr ke Alamanda.
hehe..aku dah jnj ngn nana nak gie alamnda ngn dia..tapi iman x tau r join skali kew x!
iman join r!!! last minute aku tau dia join! best2!

apa yg kami semua buat kat alam...
~tgk movie 17 again..
b4 nak beli tiket nie..aku n nana duk gaduh(kot) nak tgk movie mn satu. Dia nak tgk 17 again n aku nk tgk jgn pndg blakang cngkk.. iman lak..mula2 ckp nak tgk jgn pndg blakang cngkk tapi dia lak yg ckp x kisah smpi nana tnya dia...
nana: who do u love most?
ayyooooo..of coz r iman 2 ckp nana..terdiam gak iman! cian dia..

~makan..makan n makan
kalo x mkn mmg x sah! tapi aku lak x dew mood sgt nk mkn! aku pun x tau knapa. x lapar pun.

~cold storage
beli mknn byk2 utk bw blk asrama.. una, una, una..slumber jew dia minx nana blnja dia chocolate! x segan lgsg. Aku nie..nana offer pun aku segan(mksdnya aku x nak r sbb aku segan). Nana blnja una n afiq..aduyai diorg nie! segan btol aku! Dah r nana blanja popcorn n air time tgk movie!

~MPH
asalnya nak cari buku latihan..tapi buku yg aku cr 2 lak hbs! issshhhh...geram btol! aku juz beli pembalut hadia..utk ap? ada r!

2 jew kot.. uuuhhh..nana ckp aku gemok! smpi hati dia ckp mcm 2! huaaaaaa....sbb 2 kot yg wat aku x mkn! haha..ntah r!yea..mmg betul pun..aku mkin gemuk! sensitive giler ckp psl nie! huaaa=((
aku bls dndm dgn menarik rmbt nana! hahaha..jahat btol aku nie! dah r dia demam! cian2..

pkl 5, umi ambl aku, una n afiq..balik..

ohhh nana! cpt2 r sembuh dr demm ek! cian nana..dah r demam lps 2 kne tarik rmbt n buli ngn adk sndiri..hehe..sori!

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Tuesday, June 9, 2009

calon pengawas

ooohh..yea..
Pu3 saja nak citer..

Pu3 dpt jd calon pengawas kat seseri..br calon jew.. uiissshh..menakutkan!
hari rabu(mgg t'akhir sekolah), ad interview pengawas.
saat plg berdebar! t'ingat lak masa pu3 form 1. Kne interview ngn pengetua n pen knn hem! menggigil2 r! benda yg sama t'jd thn nie! Alhamdulillah..pu3 langkah masuk jew bilik mesyuarat, di mana interview diadakan, perasaan debar pu3 hilang serta merta. pu3 dapat jawab semua pertanyaan dengan yakin! masa 2 hanya tuhan saja yg tahu betapa takutnya pu3 berhadapan dgn pen. knn hem, guru disiplin n guru pengawas. Tapi perasaan 2 juga hilg serta merta.

Buka sekolah nnt semua calon pengawas akn mnjd probis pengawas dan menjlnkn tugas sbg seorang pengawas serta kne wat speech kat dpn semua pelajar n guru. Ya Allah.. pu3 sangat lemah nak bercakap di hadapan orang ramai nie. Pu3 berharap sangat Allah S.W.T mempermudahkan setiap apa yang pu3 buat. Lepas 2, nnt ad kempen n pilihan raya. X silap..semua pelajar n guru kne pilih mn calon pengawas yang sesuai. Pu3 harap sangat pu3 dpt jd pengawas sbb pu3 rndu saat2 pu3 menjadi pengawas di SMK Putrajaya Presint 11(1).

perasaan takut n berdebar pu3 nie masih lg x hilg! pu3 x tau r kenapa..sejak masuk seseri nie.. pu3 hilang keyakinan diri n pu3 selalu rasa nak berputus asa. Mungkin pu3 x biasa lagi dengan keadaan sekeliling dan kehidupan baru sebagai seorang pelajar sbp. Kenapa ek? masa kat P11, pu3 senang bergaul dan pu3 sentiasa yakin dengan diri sndiri n sentiasa bersemangat. Tapi di seseri, lain pula jadinya!

Yea r..sekarang nie harapan parents pu3 untuk melihat anak sulung mereka mendapat straight A1 dlm SPM n smbg study kat oversea sangat tinggi dan semuanya diletakkan di atas bahu pu3! Pu3 kne workhard n sentiasa bersemangat. Pu3 x nak hancurkan lagi harapan umi n abah. X kan r kejayaan pu3 setakat pmr jew kn? mestilah kne berterusan...kn?!

aduyai..satu sahaja harapan dan impian pu3..
~buat umi n abah bangga dengan kejayaan pu3!


sekian..salam=)

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

who i miss a lot?

Assalammualaikum..
firstly,
kenapa tiba-tiba aku nak cakap psl nie ek...?

hehe..nie semua gara-gara baca blog nil n jmp nana n iman kat alam petang td!

tanpa membuang masa lagi...who i miss a lot..are..
nabilah bahruddin(nana)
she is a 'gedik' sister but her 'gedik' makes me miss her so much! haha
nur zulaikha khaidzir(zulaikha)
my bestfriend since stndrd 1 until now! lamakan!
nurul hidayah(ida)
my bestfriend since sntdrd 6 until now..
ashraful nil(nil) n nadia
fatehah(nad)
my bestfriend! 'em changed my life a lot! mayb! 'em make me more religious. HAHA!
classmates '08
miss 'em a lot! we love our chipsmore(class teacher)


miss 'em a lot! gonna love n miss 'em every second, every minute, everytime.. not even second 2 get forget 'em!=)

Puteri Sayang Semua




Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Monday, June 8, 2009

holiday

Holiday yg sgt mmbosan n mentension kn aku!
1st day holiday dah gerak kew Penang..ntah ap family aku nak gie Penang pun aku x tau!
gie Penang juz gie rmh kwn lama abh n gie shopping kat Queensbay Mall! best giler!
lepas 2..
3rd day holiday, umi n abh hntr aku n adk2 aku balik kg..so, ddk kg 1 week! lg bosan!
aku x tau nak wat aktiviti ap! dah r x dew kwn!
so, ms ie r aku pulun menyiapkn homework aku..
TAPI!
buku rujukn aku t'tggl kat skolh! aaarrrrgghhhhh!!!! mcm mn r aku nk siapkn!

sabtu(6/6)
umi n abh dah blk kg smula..hr nie byk giler kenduri khwn!
smpi x larat nk mkn dah! huhu..makin gemok r aku!
hr nie..nothing yg menyeronokkn!

ahad(7/6)
hr nie ad kenduri khwn lg! brapa byk r kndurinya!
hr nie gak blk nilai..tapi yg best dpt jumpa sedara mara aku yg dh lm x jmp!
before nak blk..aku gie cr sluar n kasut k.polis satu Ipoh! sume kedai ttp!
apa lagi..aku call kwn2 una yg x gie ekm kebangsaan n aku pnjm jew.
THANX Jihan bg pinjm sluar n kst..walaupn besar!
smpi rmh lewat kot!
smpi rmh trus on9! lm giler x on9!

isnin(8/6)
yeah!!! hari nie ad latihan mnembak kat Bentong, Phg!
gie ngn bdk SMAKL!
dah r kne naik 1 track ngn bdk laki skolh 2! nak tido pn ssh!
aduyai.. mmg best r gie menembak ni!
x rugi aku gie..
tapi skt pinggang! kalo dgr jew tembakkn 2..boleh skt jntg.
tapi bila dah menembak 2..rs ok jew! rs mcm nak tembak lg!
peng..peng..peng!!!
hbs jew menembak 2, aku blk naik ktm ngn kak dayah n yat.
tapi aku trn kat kl sentral r..diorg b'dua turun kat btg bnr..
aku kne ambl klia transit ke putrjy..huhu..sorg2! bosannya!
smpi rmh dlm pkl 7 lbh..siap2 n trus gie giant!
ponat btol! dah r skt blakang!

BTW, homework aku byk yg siap lg! huhu!

Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)