Saturday, January 24, 2015

Muncul Semula

Last update blog : June 2014


Ya ampun.. Lama sangat sangat sangat sangat sangat
Dah macam-macam jadi kat diri sendiri
*nangis terharu*
*lap air mata*

Alhamdulillah.. masa berlalu dengan pantas.
- short term wishlist nak graduation on time terlaksana
- kemudian sambung pengajian dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) Pendidikan Jasmani & Kesihatan. *hammboiii.. kemain panjang. jenuh aih nak nyebut*
- sekarang dah habis satu sem & tinggal lagi 6 sem.

InsyaAllah lagi 3 tahun atau 4 tahun lagi bakal bergelar multitasker teacher. yelah. aku kan freelance physio & masseur. Jadi cikgu pulak. Tak ke untung anak murid nanti?
Mengharapkan sesuatu yang baik untuk tahun 2015.
Ramai kawan yang dah kahwin.
Ada yang sambung belajar kat oversea.
Ada yang bakal bekerja di Paris.

All the best dear friends:)


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Friday, June 13, 2014

Physiotherapy

Bismillahirahmanirrahim..

One of my family members was finished her study in foundation of science. So, she asked me few questions about 'Physiotherapy'

Jadi, saya akan kongsikan serba sedikit kepada semua mengenai Fisioterapi

Bidang fisioterapi bukanlah satu bidang yang mudah. Tak juga susah. Kalau pandai teroka, bidang fisioterapi sangat menyeronokkan! Pada mulanya.. rasa nak menangis nak bawa bidang ni. Lama-kelamaan bidang ni melekat juga kat hati. Makin banyak yang dipelajari, makin berminat untuk mengetahui lebih dalam sampai baca journal tak sudah!



WHAT IS PHYSIOTHERAPY? APAKAH FISIOTERAPI?

Fisioterapi : Team rehabilitasi perubatan untuk membantu pesakit mengekalkan, memulihkan & meningkatkan keupayaan fizikal mereka. Fisioterapi juga bertanggungjawab merawat kesakitan, penyakit atau kecederaan fizikal yang dialami oleh pesakit. Team ini juga perlulah mencari dan memaksimumkan kualiti hidup pesakit melalui prevention, intervention (treatment), habilitation, rehabilitation & promotion.

Habilitation : Making someone fit of doing something
Rehabilitation : restoring the ability
Promotion : process of making people to improve their quality of life           

* Dipetik daripada http://www.medicalnewstoday.com/articles/160645.php *



WHAT HAVE WE LEARNED? APA YANG KAMI PELAJARI?

Banyak sangat.....
Antaranya :
- Anatomy & Physiology I & II (belajar segala proses dlm badan)
- Kinesiology I & II (belajar pasal muscles, bones)
- Physiotherapeutic Skills I, II, III(more on exercises n treatments)
- Electrophysical Agents I & II (belajaq pasai machine spt ultrasound, traction machine)
- Clinical condition (belajar pasal semua disease A-Z)
- Physiotherapy In Musculoskeletal (belajar pasai otot, tulang, saraf.. macam mana nak cari masalah pesakit)
- Physiotherapy In Cardiovascular (Pasai sistem kardiovaskular spt asthma, sakit jantung & cara merawat)
- Physiotherapy in Acute Care (menjaga & merawat pesakit yang baru melakukan pembedahan kecil/besar)
- Physiotherapy In Neurology (mengenali penyakit yang berkaitan dengan otak, immune system & tulang belakang. Yang berkaitan dengan saraf spt stroke, traumatic brain injury, spinal cord injury, parkinson)
- Physiotherapy For Women Health (penyakit-penyakit yang dialami oleh wanita seperti urine collapse & orang tua seperti alzheimer serta penjagaan pregnant mother)
- Physiotherapy In Pediatrics (Penyakit kanak-kanak sprti perkembangan kanak-kanakl yang lambat, down syndrome & mcm2 lagi)
- Sport Injury (Degree sahaja - belajar pasal injury dalam sukan & cara handle)

dan banyak lagi....

Adik-adik yang nak ceburi bidang ni, tak perlu takut & gusar.. Kalau niat betul, InsyaAllah boleh berjaya!
Bidang ni meluas. Kena bijak bawa diri ye..

* ceih,, cakap serupa orang dah berpengalaman 10 20 tahun jek*


Apa yang boleh dijelaskan kat sini, semasa kerja

- kena cari problem pesakit walaupun doktor dah bagi diagnosis (sakit pesakit). Kena pastikan diagnosis doktor adalah betul. Kalau tak betul.. pergi marah doktor tu. eh.. hahahah! tak tak tak! jangan marah doktor. Mungkin doktor tu tersilap ye adik-adik.
- Bagi rawatan untuk masalah utama pesakit dulu  dan yang bersesuaian. Kalau perlukan exercise, kena bagi exercise. Kalau perlukan rawatan untuk mengurangkan sakit, bagi rawatan untuk kurangkan sakit. 
- Lihat improvement pesakit. Contohnya.. kalau sebelum ni lutut tak boleh bengkok habis, lepas bagi exercise/treatment, lutut boleh bengkok habis atau tidak.
- Promote healthy lifestyle!
- terangkan masalah pesakit
- Boleh adakan kelas aerobic/zumba/weight reduction class

dan banyak lagi...


Fisioterapi boleh kerja di macam-macam tempat contohnya;
- Pusat Sukan
- Majlis Sukan Negeri
- Team Bola Sepak
- Hospital kerajaan & swasta
- Physiotherapy centre
- Servis rumah ke rumah ( locum)
- Sekolah sukan



Nampak susah tapi lama-kelamaan, pasti jatuh cinta. Orang kata.. Tak Kenal Maka Tak Cinta!
Lagi satu.. Physiotherapy berbeza sedikit dengan Occupational Therapy. Occupational Therapy more on daily life rehabilitation. Yang saya tahu lah.. team ni mengajar pesakit menguruskan kehidupan seharian walaupun terdapat kekurangan pada diri. Contohnya: buatkan baju garment utk pesakit yang terbakar, ajar pesakit butang baju, menulis, memasak & memandu. dan macam-macam lagi kerja mulia mereka!



Faham tak anak-anak?


Tak faham?


Boleh tanya saya kalau ada soalan lebih.



Sampai sini sajalah yang saya boleh terangkan serba sedikit mengenai Fisioterapi:)



 BYEEEEEEEEEEEE!













Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, February 9, 2014

Atok

13 Ogos 2013, Selasa
Tak berapa ingat raya ke berapa tapi hari ini merupakan hari penting buat kami sekeluarga. Ianya Hari Jadi Atok yang ke-71. Alhamdulillah.. Allah SWT masih lagi memberikan tenaga & kesihatan yang baik kepada atok. Petang 13 Ogos, aku, adik-adik aku, sepupu & pak cik (adik bongsu umi), pergi beli kek untuk hari jadi atok. Secret Recipe jadi pilihan sebabnya atok x pernah sambut hari jadinya dengan meriah. 

Kami ber-BBQ & masak sikit2 untuk majlis hari jadi atok. Walaupun hanya keluarga kami sahaja tapi masak macam nak makan beratus orang. So, majlis bermula dengan bacaan doa selamat, potong kek & makan-makan. Selesai urusan makan, atok ada sedikit amanat yang hendak disampaikan. Bukanlah amanat tapi lebih kepada pembacaan wasiat. Aku dah mula rasa pelik waktu ni. Tapi orang cakap, ajal bila-bila boleh datang. Jadi, kena bersiap sedia daripada awal.

Selesai pembacaan wasiat dan sebelum atok membacakan wasiatnya, atok ada beri sedikit kata-kata :

'Terima kasih anak-anak & cucu-cucu atok sebab sambut hari jadi atok yang ke-71. Pertama kali atok sambut hari jadi meriah macam ni. Tak pernah lah atok sambut hari jadi & mungkin ini hari jadi terakhir atok.. '





26 Disember 2013, Khamis
Atok datang Nilai dari kampung dengan Alang & keluarga. Sebelah malam, umi telefon tanya pasal 'walking frame'. Umi cakap atok dapat Knee Osteoarthritis atau lebih dikenali sebagai sakit lutut. Jadi, aku dah 'WeChat' umi barang-barang yang boleh dibeli untuk kurangkan sakit atok. Umi bagitau lagi, atok susah nak berjalan. Jadi, aku tak syak apa-apa lagi. Mungkin sakit lutut biasa. 


27 Disember 2013, Jumaat
Habis kerja pukul 5 petang, balik kolej macam biasa dan dah merancang dengan Azzy dan Abe untuk makan western di Keramat. Pukul 6 petang, Una telefon minta aku balik. Alang pun suruh balik. Una bagitau atok x boleh jalan & atok jatuh selepas ambil wudhu di tandas. Hati mula rasa tak sedap. Berdebar-debar je. Cepat-cepat kemas barang & terus balik ke Nilai. 

Sampai rumah je, terus masuk jumpa atok. Sayu hati tengok atok terbaring je. Sembang-sembang kejap dengan atok & urut kaki atok. After dinner, aku check reflex, muscle power and sensation. esult sangat tak memuaskan. Bertambah risau. Aku minta umi bawa atok ke KPJ Seremban. Even muka atok pun dah jatuh sebelah. So, semua setuju.


28 Disember 2013, Sabtu
Aku, umi and Afiq bawa atok ke KPJ Seremban. Abah & Una bawa Ameera daftar sekolah & yang lain ke Kota Tinggi utk attend wedding adik ipar Cik Aju. About 7-8 hours kat KPJ Seremban, Atok dah buat chest X-ray, CT Scan & MRI for spine. Bad news.. Otak atok di MCA dah ada aneurysm (ballooning of the artery). Kitorang tak cakap apa-apa kat atok. Doctor pun dah siapkan surat refer to specialist neuro di KPJ Ipoh. Kitorang balik rumah.. Sebelah malam, atok makin lemah. Langsung tak larat nak bangun sendiri. Duduk pun dah tak stabil. Sedih sangat-sangat..

My youngest sister temankan atok makan. This time.. aku rasa nak menangis sebab atok nak cuba makan sendiri tapi.. atok hanya mampu beberapa suap & selebihnya, aku yang suapkan..

29 Disember 2013, Ahad
Atok makin lemah.. Percakapan atok dah mula tak lancar atau dalam medical term 'slurred speech'. Aku dah bagitau alang and mak nyah utk bawa atok ke KPJ Ipoh kalau nampak atok makin lemah. Time nak salam atok, atok menangis. Opah menagis. 'Aqiliah, jom balik ikut atok. apalah nasib atok..'

Aku tahan menangis.



30 Disember 2013, Isnin
Pukul 3 petang, umi call. Umi suruh aku balik Ipoh petang ni juga. Atok sebut-sebut nama aku. atok cari-cari aku. Aku minta izin Puan Khuzaimah (Clinical Instructor) untuk cuti hari Selasa & memandangkan hari Rabu cuti tahun baru. Alhamdulillah.. Puan Khuzaimah benarkan aku cuti. Petang tu aku minta mirul hantarkan aku ke Ipoh. Thank you my dear Amirul hantarkan I balik Ipoh and always be my side..


31 Disember 2013, Selasa
Pagi-pagi dah ke KPJ Ipoh..Tunggu kat hospital sampai maghrib. Penat memang penat tapi kerana Atok, aku sanggup. Sekejap-sekejap masuk gerakkan semua joints atok. position atok. Hari ni juga.. a very bad news. Dr ada bagitau yang atok ada tumor di Middle Cerebral Artery (MCA). Luruh jantung bila dapat tau.. Bila dah macam ni.. hanya mampu sabar & berdoa~


1 Januari 2014, Rabu
Macam biasa rutin kami ke KPJ Ipoh. Ziarah atok & temankan atok sampai petang. Alhamdulillah.. atok dah boleh gerak kaki sedikit. Atook dah mula rasa sakit pada kaki. Syukur Alhamdulillah.. Dr nak buat further investigation. Nak ambil air tulang belakang. Kami sekeluarga serahkan segalanya pada Dr untuk lakukan further investigation. Hanya Tuhan saja yang tau macam mana perasaan kami semua waktu ni. Allahurabbi.. Disebabkan esok harinya aku kerja, aku pulang semula ke Selayang.



2 Januari 2014, Khamis
Cik aju or Mak nyah WeChat and bagitau ada virus attack. It is Guillian-Barre's Syndrome (GBS). Biasanya GBS attack orang muda. Tapi kuasa tuhan kan dan ia merupakan penyakit yang agak jarang. Boleh dikatan 1 dalam 1000 orang je yang boleh kena penyakit ni. Penyakit ni juga tak tau mana datangnya. senang cakap.. unknown causes. So, Dr akan bagi antibiotik to slow down the virus attack.


3 Januari 2014, Jumaat
Lepas kerja, terus gerak ke Ipoh semula.


4 Januari 2014, Sabtu
Hari ni atok akan dipindahkan ke GH Ipoh. Dalam pukul 10 pagi, atok dah ada kat adalam emergency department. Ward penuh. ICU and HDW penuh. haihs.. lama juga atok kat emergency sampai dia nak bangun sendiri.


Atok di Emergency Department Hospital Bainun, Ipoh

Alhamdulillah.. dalam pukul 5 petang atok dibawa ke Ward 7A kalau x silap. Aku dah macam kesian kat atok & opah yang bakal jaga atok di ward. Hospitalnya bukan macam Hospital Putrajaya ke, Hospital Selayang ke yang lebih baik kondisinya. Penuh & panas. Nak tunggu masuk 1st class ward kena mohon ke apa ntah dulu. So, aku tunggu atok sampai pukul 11 malam sementara opah balik untuk mandi & rehat. 
Sepanjang jaga atok, macam-macam perasaan ada. Atok minta nak pergi toilet, nak berdiri, nak berjalan tapi semuanya tak dapat dilakukan. Aku hanya mampu dudukkan atok tepi katil, lapkan badan atok, urut2 badan atok, bagi atok minum susu.. Sedih memang tak tertanggung..sampai aku terfikir & type di ipod..

'If my parents fall sick like atok, can't even to be active and move, am I able to take care of both my parents like what I did to Atok. Like opah take good care of atok. Itu semua takdir Tuhan. La Tahzan.'

Moga aku terus diberikan kekuatan & menggunakan ilmu yang aku pernah belajar sebelum ni untuk jaga umi & abah. Jaga opah, Jaga adik-adikku. 


5 Januari 2014, Ahad
Pagi-pagi dah gerak balik Nilai dengan Una & Afiq. Kitorg kena balik awal sebab nak kena hantarAfiq balik sekolah sebelum 6 petang. Sampai Nilai dalam pukul 1 petang & hantar Afiq semula dalam pukul 4 petang. Sewaktu perjalanan dari sekolah Afiq ke Puncak Alam, umi call. Umi suruh balik Ipoh semula sebab Atok dah tenat. Atok kena heart attack. Puncak Alam tak jejak lagi, kami patah balik masuk highway ke Ipoh. 


Antibiotik yang diberikan. Atok & opah.

Pada pukul 2 atau 4 petang, atok diberi antibiotik GBS. Tak lama kemudian, menurut mak cik2 aku yang jaga atok, Atok tak sedarkan diri. Jantung atok berhenti selama 2 minit. HO & nurse sempat selamatkan atok dengan CPR. Opah pun dah tandatangan untuk tak lakukan CPR kalau atok kena heart attack lagi. Seksa.. sakit.. 

Atok akan dipindahkan ke Unit Rawatan Jantung(CCU). Atok tak sedarkan diri. Atok dah tak bergerak. Atok dah tak bercakap.. Doktor kata atok koma. Beberapa minit sebelum dipindahkan ke CCU, jari jemari atok bergerak. Alhamdulillah.. Tapi doktor akan beri ubat tidur untuk rehatkan atok disebabkan Atok tachycardia & tachypnea..




Malam tu opah berkeras tak nak balik. Nak tunggu atok.. Mak nyah temankan opah.. sementara tunggu pak cik aku, apeh, sampai ipoh untuk tukar turn. 



6 Januari 2014, Isnin
Pukul 10 pagi dah pergi hospital. Umi, abah, mak nyah & opah awal-awal dah pergi hospital. One of the specialist kat hospital ipoh tu sedara mara atok. dia dah pesan suruh call semua sedara-mara datang jenguk atok. Keadaan atok pun makin tak stabil. Blood pressure atok kejap tinggi sangat2 & kadang-kadang rendah sangat2. Dada atok pun turun naik. Alhamdulillah, hampir semua sedara-mara aku datang jenguk. ada yang sanggup ambil cuti untuk datang ziarah atok. Terima kasih semua..

Aku & una pulang semula ke Selayang & Puncak Alam lepas asar. Umi & yang lain balik semula ke Nilai lepas isya'.




7 Januari 2014, Selasa
Pukul 3.59 pagi, umi call...Ya Allah.. akhirnya kau panggil jua atok ku. Kami redha.
Atok pulang ke rahmatullah pada umurnya 71 tahun pada pukul 3.57 pagi 7/1/2014 di Hospital Tuanku Perempuan Bainun. 

Atok selamat dikebumikan di kampung halamanya di Beruas, berdekatan dengan kubur arwah kakaknya, opah ende, yang baru meninggal 2 minggu sebelum atok meninggal.

Pada mulanya, aku rasakan yang aku kuat tapi jejak sahaja kaki di rumah atok, aku menangis. Aku cari opah, peluk opah. Ya Allah, kuatkan hati opah & kami semua.




Untuk pengetahuan semua, atok tak pernah masuk hospital & tak pernah sakit tenat. Syukur Alhamdulillah.. Atok menanggung kesakitan selama seminggu. Semuanya kehendak Allah SWT. BEtapa besarnya kuasa DIA. Allah SWT dah tunjukkan aku macam-macam hikmah. Dah beri aku macam-macam petanda..

Petanda untuk menjadi lebih baik & patuh kepada perintahNYA. Kuatkan hati & imanku untuk terus istiqamah & tempatkanlah atokku di tempat-tempat orang yang beriman.


Al-Fatihah..


Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)

Sunday, December 1, 2013

Grow Up

Assalamualaikum and hello people!

Sedar tak sedar dah masuk fasa 20-an. Boleh dah lah join akak-akak matang cerita bab kahwin. Hehehehehehe:D Biasalah, bila mana korang duduk rumah dah gaya macam mak-mak orang. Kena kemas rumah, basuh baju, masak, terasa macam dah boleh kahwin (Padahal dari kecik aku memang dah disuruh buat kerja rumah).

Waktu zaman tak matang dulu (zaman sekolah ye nokk), aku ni kira suka membantah, pemalas tahap tak hengat dunia & paling penting aku nak berkepit dengan kawan 24 jam kalau boleh. Kengkonon 'FRIENDS FIRST'. Tapi aku ni xde boyfriend. Serious! Tak pernah ada boyfriend zaman sekolah dulu. Masuk universiti baru aku menggedik macam lintah nak ada boypreng ni. hiks. hiks. *Rasa nak kaki kat diri sendiri*

A few years kat UiTM Palam, aku realized something. I need to be matured. No. The surrounding and what had happened to me from semester 1 until now really turned me 360 degree. Kekdahnya nak cakap kat sini, aku ni lebih berhati-hati dan lebih panjang akalnya.

Here, a few things that really make me think wise :


1. Friends First to Family First
Zaman sekola, zaman 'UP'.. aku sempat rasa duduk sekolah harian. Kena stay back dan for sure berkepit dengan kawan dari pagi sampai ke petang dan kadang-kala ke malam (kekonon kau lah segalanya dalam hidup aku. Lepas tu semua hilang dah tamat sekolah). Hubungan dengan family tu macam kurang sikit (derhaka sungguh aku ni). Tapi bila aku dah masuk universiti. Dah nak habis belajar pun, barulah aku sedar yang family merupakan keutamaan. Sekarang barulah aku boleh bersembang galak punya dengan umi & abah. Kalau tetiba lapar & teringin makan kat rumah, aku sanggup drive Selayang-Nilai semata-mata nak lepaskan rindu kat rumah. Nasib baik jarak Selayang-Nilai tak macam Perlis-Sabah. Kalau tak mau aku nyanyi lagu rindu-rinduan sensorang dalam bilik sambil makan maggi. huhuhuhuhuhu... 

Korang semua patut sedar yang family especially parents sanggup buat apa sahaja for the sake of korang punya happiness. Walaupun mak pak korang tak mampu bagi mini cooper sekurang-kurangnya, diorang mampu curahkan kasih sayang bagai menatang minyak yang penuh sampai mencurah-curah tak cukup baldi. Jadi, kawan-kawan yang dah hampir masuk alam kahwin tapi macam kanak-kanak ribena (aku lah tu antaranya), moh leh kita sedarkan diri kita yang keutamaan kita adalah keluarga kita sendiri. Without our parents, we're nothing. 



2. Kemahuan To Keperluan
This is a very-very-very-crucial-things-ever! Bila dah makin membesar, kadang kala tu rasa pening mana satu kemahuan & mana satu keperluan. Kalau banyak duit, semua aku dah beli. Ni masalahnya, aku buka purse, resit lagi banyak daripada duit. Kiranya sekarang, aku kena lebih berjimat cermat. Nak beli something mesti fikir dekat 10x. Kalau betul nak beli, aku kena buka balik bajet 2013 aku. ceeeihhh.. mana pernah aku ada bajet sendiri. Main tibai jek. Tapi sekarang ni kena buat monthly budget. Kalau tak pokak aku. Pernah jadi one day, aku tetiba nak balik Nilai. Padahal dah habaq mai kat umi yang aku x balik. Alih-alih aku balik.

Umi : Bila kakak sampai? Kenapa tiba-tiba balik
Aku : Baru je sampai. Lapar. *Sambil menjilat jari, baru lepas makan nasi*
Umi : Ya Allah.. bertuah punya budak. Umi baru ingat nak masukkan duit petang ni
Aku : X yah lah. kakak dah balik ni. Hehehehehehe. Duit dah habis *buat muka comel*
Umi : *gelak macam aku buat kelakar tahap 300000 giga*

Memang betul. Nasib baik minyak and touch & go ada sikit lagi. Cukup-cukup untuk balik Nilai. Kalau tak kebulur aku kat Selayang tu. Teruk punya perangai. Since that day, aku buat weekly budget lak. Nak minta duit lebih-lebih kat umi and abah memang segan nak mati lah wei. Cepat lah aku kerja, nak bayar balik semua duit yang aku dah pakai kat umi and abah;(

Hidup makin susah lorh.. Kalau korang anak kaya, x pe lah kot nak beli macam-macam. Tapi kalau korang perasan-anak-orang-kaya, silalah beringat. One said 'Ukur baju di badan sendiri'. Biar bersederhana jangan papan kendana. peace yo!



3. Sedentary lifestyle to Healthy lifestyle
Well, makin tua, makin x sihat. Tak mau lah macam tu. Aku nak makin banyak umur, makin nampak muda.
Sekarng ni, tiap-tiap hari lah aku exercise kat gym physio. I've read one article and it said that when we do exercise, we will look younger.

Kalau korang nak cepat tua, x yah lah exercise.



So, ini sajalah yang dapat aku share. Fikir-fikirkan & selamat beramal~





Smile is the BEST therapy. ALHAMDULILLAH:)